Egy különleges szerelem: Szinán mester és Mihrimah szultána

Bár Isztambul és építészete önmagában is eléggé misztikus, de az még érdekesebbé teszi, hogy miért épített a híres török építész, Szinán mester, két Mihrimah mecsetet. Az épületeket I. Szulejmán szultán kedvenc lányáról nevezte el, akihez szépséges és romantikus kapcsolat fűzte. Szerelmét ezekkel a csodálatos mecsetekkel, az építészet eszközeivel fejezte ki.

Az első Mihrimah mecsetet Üsküdarban építette, Isztambul ázsiai oldalán 1547-48-ban. A második mecset Isztambul európai oldalán áll és 1562-1565 között épült a régi városfal mellett, Edirnekapıban. A legenda szerint ez a második mecset úgy épült, hogy a mester nem is értesítette róla a szultánt.

A mecsetekhez kapcsolódó legenda ezt a szerelmet – reménytelensége miatt – a „kövek románcának” nevezi.  A mítosz szerint Szinán mester beleszeretett Szulejmán szultán leányába, aki az akkori diyarbakıri kormányzó felesége volt. A szultána iránt érzett reménytelen szerelmét soha nem mondta el, érzései azonban munkáiban tükröződnek.

Mihrimah szultána dzsámi (A kép forrása: Wikiwand)

Az európai oldalon lévő mecset a leírások szerint – még azelőtt megépült, hogy a szultán megrendelte volna. Úgy vélik, hogy egyetlen minaretje az építészmester magányát fejezi ki. De nem csak ez az egyetlen érdekessége van ezeknek a mecseteknek. Az Edirnekapı mecset úgy épült, hogy március 21-én – a szultána születésnapján – a nap pont a minaret mellet tér nyugovóra. Miközben az ember a naplementében gyönyörködik az európai mecsetnél, az ázsiai oldalon lévőnél épp akkor kel fel a hold. Még szebbé teszi a történetet, hogy a Mihrimah név perzsául napot és holdat jelent.

Valószínűleg sok titok van még eltemetve ezek alatt a kövek alatt, de aki hisz a mítoszokban és a szerelemben, annak március 21-én el kell látogatnia a két mecsethez. A sétát naplementekor Edirnekapıban érdemes kezdeni, majd folytatni Üsküdarban, ahol szemtanúi lehetünk Szinán mester briliáns művészetének és megünnepelhetjük mind Mihrimah szultána születésnapját, mind pedig Szinán mester reménytelen szerelmének megtestesülését a hagyományos török építészetben. A mecseteknek nem csupán a külsejük lenyűgöző, de belsőépítészeti formái is gyönyörűek. Ezek után, ha Üsküdarban járunk és látjuk a szultána tiszteletére épített mecsetet, mindig jusson eszünkbe Szinán mester reménytelen szerelmi története is.

Forrás: yabangee.com

Kollár Kata – Türkinfo