Őrült kamatvágás a törököktől: 80 százalékos infláció mellett lazítanak

Kép forrása: www.pikrepo.com

Meglepetésre 100 bázisponttal 13%-ra csökkentette az irányadó kamatot csütörtökön a török jegybank. A hírre a líra gyengülésnek indult a dollárral szemben.

Az elmúlt hét hónapban nem változtatott a monetáris kondíciókon a török jegybank, a Bloomberg által megkérdezett 21 szakértő közül most sem várt senki kamatcsökkentést. Vagyis a lépés egyértelműen meglepte a piacot. Már csak azért is, mert az infláció 24 éves csúcson van az országban, a líra pedig történelmi mélypontja közelében áll a dollárral szemben.

A döntéshozók kiemelték, hogy a mostani lépés után nem lehet lazítási ciklusról beszélni, a 13%-os irányadó kamat megfelel a gazdasági kilátásoknak.

Persze abból a szempontból nem volt meglepő a döntés, hogy jövőre elnökválasztás lesz Törökországban, a több mint húsz éve hatalmon lévő Recep Tayyip Erdogan pedig már júniusban jelezte, hogy hamarosan a kamat csökkentésére lehet szükség. A török devizatartalék az utóbbi két hétben 10 milliárd dollárral emelkedett miután Oroszország átutalta egy atomerőmű építésének költségeit, így a jegybank bátrabban lazíthat, mint korábban.

Azt ugyanakkor a török jegybank is elismeri, hogy az infláció várhatóan még tovább emelkedik, ősszel 85%-on tetőzhet, de még az év végén is 60% lehet.

A kamatvágás hírére a líra majdnem 1 százalékkal gyengült, így továbbra is hajszálra van a tavaly decemberi történelmi mélypontjától.

Forrás: www.portfolio.hu