Óriási lépés az egyenjogúság irányába: már a nők dönthetnek a házasságkötés utáni nevükről Törökországban is

Csak egyetlen mondat, melyet most töröltek a török polgári törvénykönyv 187. paragrafusából. Ez szabályozza a nők névviselését, melynek első mondata: a nő a házasságkötéssel a férje családnevét veszi fel.

Kép: afiq fatah on Unsplash

Ezt a néhány szót, ezt a rövidke mondatot törölték 2023. április 28-án az Alkotmánybíróság döntése alapján.

A döntéshozók 9-6 arányban fogadták el a változást, és indoklásukban ez áll:

„Egy férfinak joga van a születésekor kapott nevét élethosszig használni.

Az egyenlőség elvével összeegyeztethetetlen, ha nem biztosítják ugyanazt a jogot a nőknek is.”

A technikai követelmények megteremtését követően nagyjából 9 hónap múlva, 2024. január 24-től minden nő dönthet arról, milyen nevet visel a házasságkötése után. Nem kevesebb mint 10 éves jogi küzdelem után nyílt erre lehetőség. Ráadásul a korábban már házasságot kötött nőknek is lesz módjuk (még nem bizonyos, hogy 1 vagy 2 év jut erre), hogy kérelmet nyújtsanak be, és visszaváltoztathassák nevüket lánykori nevükre.

Magyarországon már 1974 óta választhatnak a nők ötféle névviselési mód közül. 2002 óta pedig a férj is vehet fel házassági nevet. Egyes szakemberek olyan fontos dolognak tartják a szabad névválasztás jogát, mint azt, hogy a házasságon kívül született gyermeket is törvényesnek ismerik el.

A Budapesten házasodott nők nagyjából 8-9%-a viseli férjhez menés után a korábbi nevét, és nagyjából 20%-uk a Kovácsné Nagy Anna formátumú férjezett nevet. A Törökországban megszokott (azaz a férj családneve és feleség keresztneve) változatot mindössze a nők 6%-a választotta.

Erdem Éva – Türkinfo