Nyolcvan éve nem volt ekkora természeti katasztrófa, már több mint 1000 ember veszítette életét a dél-törökországi földrengés miatt

Kép forrása: www.pikrepo.com

Törökországon és Szírián kívül a földrengést lehetett érezni Libanonban, Cipruson és Irakban is.

A legutóbbi hatósági bejelentések szerint már 640- felett jár a hétfő hajnali délkelet-törökországi földrengés halálos áldozatinak a száma. Törökországban legkevesebb 912, Szíriának a kormányzati ellenőrzés alatt álló területén 237, a felkelők által ellenőrzött területén pedig 147 ember vesztette életét.

A 912 törökországi halálos áldozatról Recep Tayyip Erdogan elnök tett bejelentést. Rajtuk kívül még 5 383 sebesültről tudnak.

Az első földrengés a Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű volt, epicentruma délkelet-törökországi Gaziantep városának közelében, közel 18 kilométeres mélységben volt. Csaknem negyven utórengés követte összesen hét tartományban, köztük egy 6,6-es, illetve egx 6,4-es erősségű is. A gaziantepi történelmi vár egy része is beomlott – írja a Daily Sabah. Şanlıurfában 1700, Gaziantep és Kahramanmaras tartományban 900 épület dőlt össze Fuat Otkay török alelnök szerint. Hulusi Akar védelmi miniszter eközben azt közölte, hogy a török hadsereg légifolyosót nyitott a mentőalakulatok és a segély számára.

Szíriában Aleppo, Hama, Latakia és Tartusz vidékét sújtotta a természeti katasztrófa.

Folytatás és videók

Forrás: nepszava.hu