Nemzetközi filmfesztivál Gaziantepben

zeugmaA Törökország déli részén található Gaziantep városában tartják a Nemzetközi Zeugma Filmfesztivált november 3-a és 9-e között. Több mint nyolcvan nemzetközi és hazai filmet mutatnak majd be és a nézőknek alkalmuk lesz a filmkészítő mesterekkel is beszélgetni.

A nyitó gálát november 3-án tartják a városi önkormányzat Onar Kutlar termében, Kadir İnanır veterán színész és Ahmet Ümit gaziantepi születésű író részvételével, aki a fesztivál támogatója. İnanır a gála során életmű díjat kap.

A Bir Ses Böler Geceyi, (Éjszakai zaj) című film november 4-ei vetítése előtt Ümit és a film rendezője, Ersan Arsever beszélgetnek Irodalom és mozi címmel. Ezen a napon a Deli deli olma (Ne légy olyan bolond) című filmet tűzik vászonra a gaziantepi börtönben, amelyen részt vesz a film rendezője, Murat Saraçoğlu, az egyik színész, Mesut Akusta és a forgatókönyv írója, Serkan Tarhan is.

A 13. Filmekimi fesztivál során bemutatott külföldi filmek is a program részét képezik, illetve tizenöt hazai játékfilm bemutatása mellett a nézők találkozhatnak a rendezőkkel és a színészekkel is.

A dokumentumfilmes szekció ebben az évben a Dokumentarist (isztambuli dokumentumfilmes esemény) és a Szír Kultúrház támogatásával valósult meg. A tizenkilenc dokumentumfilm közül sokat a fesztiválon mutatnak be először.

Több mint harminc rövidfilmet is vetítenek majd a Boğaziçi Egyetem Hisar Rövidfilm Fesztivál filmjei és a Vicdan Filmleri fesztivál filmjei közül.

A filmek november 5-től nézhetők meg Gaziantep négy mozijában, a Prima Mall Prestige-ben, az Avşar Filmszínházban, Sinepark Nakıpali-ban és a Cinemaximum-ban, valamint a Gaziantep Egyetemen.

Forrás:Hürriyet Daily News

2014-11-04
Fordította: Kertész Erika – Türkinfo