Nem fizeti be a villanyszámláját a török ellenzék vezetője

Kép forrása: facebook

Kemal Kilicdaroglu a növekedő infláció okán bevezetett áremelések ellen tiltakozik így.

Törökország legnagyobb ellenzéki pártjának vezetője, Kemal Kilicdaroglu szerdán késő este kijelentette, hogy nem fogja kifizetni az áramszámláit, amíg Recep Tayyip Erdogan elnök vissza nem vonja a közelmúltban végrehajtott áremeléseket, miközben országszerte az infláció növekedése miatti elégedetlenség jelei mutatkoztak – írja a Reuters.

Januárban mintegy 50 százalékot ugrott az infláció Törökországban, ennek oka pedig a líra 2021 végi földbe állása volt, amit elsősorban Erdogan alacsony kamatláb-politikája okozott. A következmény pedig a megélhetési költségek nagyfokú növekedése lett, ami igen érzékenyen érintette a lakosságot.

A kormány ugyan 50 százalékkal növelte a minimálbért, de ezzel egyidejűleg megemelte az üzemanyag, az áram és az útdíjak árát is. Január elején a villamos energia ára 125 százalékkal növekedett a vállalati felhasználók és 50 százalékkal a lakosság körében. Ezért jelentette be Kilicdaroglu, hogy nem hajlandó egészen addig villanyszámlát fizetni, amíg Erdogan elnök vissza nem vonja az áremelést tartalmazó rendeletét.

Korábban mi is írtunk a török gazdaság válságáról, az elszabadult inflációról, valamint a zuhanórepülésbe váltó líráról.

Forrás: hvg.hu