Nelu esete a török bevándorlóval

Mi sül ki abból, ha a sors összehoz két teljesen különböző kultúrájú embert, akik ráadásul egy mukkot nem értenek a másik nyelvén? Nos, a kérdésre részben megkapjuk a választ a Marian Crişan rendezte, a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon augusztusban a zsűri különdíját elhódító Morgen című nagyjátékfilmben, amelynek erdélyi premierjét szombaton tartották a kolozsvári Cinema City moziban.

morgen-film-movie-poster1A nagyszalontai származású rendező műhelye az elmúlt időszakban alaposan ráérzett a siker ízére, hiszen két évvel ezelőtt Megatron című rövidfilmje kiérdemelte az Aranypálmát a cannes-i filmfesztiválon. A Morgen napjaink Romániájának egyik akut kérdését, az illegális migráció jelenségét járja körül egy hajdúvárosi bevásárlóközpont biztonsági őre, Nelu (Hatházi András) és egy török bevándorló, Behran (Yilmaz Yalcin) szemszögéből. A drámai elemekkel fűszerezett vígjáték a munkahelyébe, tanyasi életvitelébe és házasságába beleunt főszereplőnek a Németországban élő családjához igyekvő idegennel kialakított kapcsolatát rajzolja meg, a történet végkimenetelét viszont akkor sem árulnánk el, ha erre támpontot adna az alkotás.

A bemutató után Yilmaz Yalcin kérdésünkre elmondta, az általa alakított Behranhoz hasonlóan sok tízezer honfitársa, főleg a törökországi kurdok próbálnak Nyugat-Európába menekülni az otthoni nyomorból. „Nincs munka, egy embernek pedig tíz másikat kell eltartania” – ecseteli az otthoni állapotokat az isztambuli színész, aki úgy véli, hazájának óriási lehetőséget jelentene az uniós csatlakozás, ennek azonban szerinte jelenleg kevés az esélye. Hatházi András, a kolozsvári magyar színház művésze – aki számára talán az ízes bihari román tájszólás tolmácsolása bizonyult a legnehezebb feladatnak – lapunknak elmondta, a forgatás idején különösebben nem szembesült a nyelvi akadályokkal, a tekintet, a gesztusok, a fizikai jelenlét révén jól megértették egymást török partnerével. Marian Crişantól megtudtuk, október 8-i szalontai bemutatója után elsősorban mozikkal nem rendelkező bihari és szatmári településekre viszik el a Morgent.

2010-10-05
Rostás Szabolcs-www.kronika.ro