Negyven életfogytiglan mellett 1368 évre ítélték az üzbég terroristát

Kép forrása: pikrepo.com

Drákói szigorral büntette egy török bíróság Abdulkadir Masaripovot, aki 2017 első perceiben 39 ember életét oltotta ki egy isztambuli mulatóban: 40 életfogytiglan kiszabása mellett további 1368 év börtönre ítélték. A fellebbezés lehetőségét megtagadták.

A gyilkos az újév első óráiban érkezett az előkelő szórakozóhelyre, és automata fegyveréből válogatás nélkül tüzet nyitott a vendégekre. Hatszor töltött újra, hogy folytathassa a vérontást. Agyonlőtte a földön fekvő sebesülteket is. A helyszínen pánik tört ki.

Az áldozatok között a törökök mellett sok külföldi is volt. A terrortámadást a magát Iszlám Államnak nevező brutális terrorszervezet vállalta. A szíriai török katonai beavatkozást akarták megbosszulni az akcióval – így tudósított az Euronews a mészárlás utáni, napokig tartó embervadászatról.

A Reina klubban történt vérengzésért az Iszlám Állam vállalta magára a felelősséget – emlékeztet a BBC.

A negyven életfogytiglant a terrorcselekményért szabták ki, az 1368 évet pedig engedély nélküli fegyverhasználatért és 79 ember elleni gyilkossági kísérletért – ennyien sérültek ugyanis meg a 39 áldozatot követelő mészárlás során.

Masaripov barátja, Iljáz Mamasaripov – tettestársként – több mint 1400 év börtönbüntetést kapott.

A Reina áldozatai a törökök mellett izraeli, francia, tunéziai, libanoni, indiai, belga, jordániai és szaúd-arábiai állampolgárok voltak.

A török rendőrség az utóbbi hónapokban több akciót indított az Iszlám Állam feltételezett tagjai ellen. Júliusban 27 embert tartóztattak le, akiket azzal gyanúsítanak, hogy merénylet végrehajtását tervezték Isztambulban.
Évezredekben kifejezhető börtönbüntetések

A leghosszabb börtönbüntetést eddig a thai hatóságok szabták ki.

Csamoj Thipjaszót 1989-ben 141 078 évre ítélték piramisjáték szervezéséért – írta az Independent.

A madridi pályaudvaron 2004-ben elkövetett merényletért egy spanyol bíróság 42 924 évre ítélte Otman al-Gnaúit. A robbantásoknak 191 áldozata volt.

Forrás: hu.euronews.com