Ne süllyedjen el ez a világ!

545641_407277272637064_58500203_nAli Koç nemrég egy, az üzleti világ problémáit érintő találkozón, a világ igazságtalanságára panaszkodott, és azt mondta „Ahhoz, hogy az egyenlőtlenség megszűnjön, a kapitalzmust kell megszüntetni”. Ezt a mondatot nem egy hétköznapi ember mondta, hanem Törökország ipari és befektetési világának egyik legfontosabb személyisége. A Koç Holding termeli Törökország bruttó nemzeti termékének mintegy 9%-át. A teljes export 10%-a is a a holding gyáraiból származik. Az összes adóbevétel 9,4%-át a Koç Holding fizeti be.

Jól tudjuk, hogy a Koç Holding milyen előkelő helyet foglal el ma Törökország gazdaságában, s hogy a török iparosodás úttörője. Tehát Koç a török kapitalizmus egyik meghatározó alakja. Ezért is nagyon fontosak a holding képviselőjének száját elhagyó mondatok. Ő aztán igen csak tudja, miről beszél.

A teljes vagyon 48%-a Föld népességének 1%-ánál van. Valóban érdekes irányba halad a világ. Az OxAM nevű, brit szervezet minden évben átfogó tanulmányt tesz közzé a jövedelemelosztásról. A 2005-ös, Szegénység és társadalmi egyenlőtlenség a világban című kutatás alapján a világ vagyonának 48%-a a lakosság 1%-os csoportjának kezében van. És a vagyon koncentrációja, a kutatás szerint, évről-évre növekvő tendenciát mutat.

A 2009-es kutatás kimutatta, hogy a „szuper gazdagok” 1%-os csoportja a világ összvagyonának 44%-át birtokolta. 2016-ra ez az arány előre láthatólag 50% fölött lesz. Vagyis az elkövetkező évben a lakosság 1%-ának kezében lévő vagyon annyi lesz, mint a maradék 99%-é!

Miféle világ ez?

Az OxAM által megosztott statisztikák ijesztőek: minden kilenc emberből egy alultáplált! A világon közel egy milliárd ember él, akire naponta fejenként 1,25 dollár jut. Azaz havonta kb. 100 lírából (körülbelül 7000 ft) kell kielégítenie az összes szükségletét!

Miféle világ ez?

Ezzel szemben tavaly a világ leggazdagabb 85 (igen, csak nyolcvanöt!) személyének teljes vagyona több volt, mint a legszegényebb 3,5 milliárd emberé.

Vagyis a mérleg egyik serpenyőjén van 85 szuper gazdag, míg a másikon 3,5 milliárd nincstelen. Azt hiszem, még az Olümposz istenei kezében sem gyűlt össze ilyen hatalom!

Miféle világ ez?

Bizony, Ali Koçnak nagyban igaza van a világgal kapcsolatban! Igen, az igazságtalan világot létrehozó kapitalizmusnak olyan emblematikus nevei, mint például Bill Gates, vagy Törökországban Ali Koç, jól látják, hogy ez a tempó katasztrófával végződik.

Ali Koç beszédének pillanatait a párizsi támadás árnyékolta be! A drámai nyilatkozatot a háttérben tragikus bombarobbanások zajai nyomták el.

Ki bizonyítja, hogy a nemzetközi terrorizmus független ettől az igazságtalanságtól?
Példaként, az évtizedek óta embargó alatt álló Ciszjordánia területéről Párizs elővárosainak szegénységéig terjedő, jövőre vonatkozó reménytelenségnek nincs része a terrorizmus eszkalációjában?

Vagy letagadható-e az összefüggés az olajmezők birtoklásának aggályaira bélyegét rányomó Öböl-háború, és az Afganisztántól Szíriáig terjedő ideológiai harcok során hazájukból kiragadott fiatal nemzedék, valamint a példátlan mértékben növekvő terrorizmus között?

Vagy Afrikában, a föld mélyén rejtőző kincsek megkaparintásáért folyamatosan szított etnikai konfliktusok, és az afrikai gyökerű terror egymástól maradéktalanul szétválasztható-e?

A világot ilyen helyzetbe hozó kapitalizmus megvilágosodó képviselői saját teremtményüket „ijesztő dolognak” tartják és tárgyalásokat kezdtek megjavítása érdekében.

Orhan Gencebay, arabeszk művész Süllyedjen el ez a világ című művének részletét már kórusban énekelhetik:

Én teremtettem? Én teremtettem?
Bút, bánatot én teremtettem?
Ha a bűn élvezet lett, a hűség elfáradt,
A rend felbomlott, én teremtettem?

Nincs kétségem afelől, hogy az „egy százalék” képviselői Davosban jó szándékkal gyűltek össze megvitatni a világ igazságtalan mivoltát, de meggyőződésem, hogy hasznos lenne a maradék „kilencven kilenc százalék” részvétele is ebben a vitában.

Tarik Demirkan, a Türkinfo főszerkesztője / cnnturk.com

Az eredeti cikk törökül itt olvasható>>>

Fordította: Szegedi Ágnes