„Ne dobd el, hasznosítsd újra!”

Törökország hadat üzent a műanyagoknak és a környezetszennyezésnek. A legutóbb Isztambul Önkormányzata (İBB) számolt be arról, hogy munkásai közel 40 000 köbméter szemetet gyűjtöttek össze a Márvány-tengerből, a tengerparti körzetekből és a nyilvános strandokról.

A „tartsuk tisztán a tengereket” elnevezésű kampány során az İBB tengeri és tengerparti takarító személyzete végzi a szemétgyűjtést. A csapat több mint 500 főből áll, 2 vízi járművel, 4 drónnal, 10 kotróhajóval és 3 megfigyelőhajóval dolgoznak és 82 kamerát telepítettek Isztambul partjainál.

A város önkormányzata a takarításon túl arra is törekszik, hogy megtanítsa a gyerekeket milyen fontos, hogy tisztán tartsák környezetüket. A program keretében az İBB munkatársai iskolákat is felkerestek, ahol több, mint 6 000 diáknak beszéltek a környezetszennyezésről és arról hogyan lehet azt megelőzni.

„Ne dobd el, hasznosítsd újra!”

Murat Kurum, környezetvédelmi és urbanizációs miniszter, a közelmúltban arról beszélt a médiában, hogy a minisztérium hamarosan elindít egy programot, amely arra ösztönzi az embereket, hogy a műanyag-, papír- és üveg- szemetet hasznosítsák újra.

Kurum szerint a rendszer 2021-ben lép hatályba, a műanyag-, fém- és üvegpalackokban értékesített termékekért felárat fognak felszámolni, de ezt a díjat visszaadják a vásárlóknak, ha az üres palackokat visszaviszik a vásárlás helyére, hogy később újrahasznosítsák azokat.

A minisztérium tervei szerint ezzel a forgalomban lévő műanyag-, fém- és üvegszemét 90%-át be tudják gyűjteni és azt is szeretnék, hogy a visszajáró pénzt a vásárlók mobilegyenleg feltöltéshez vagy tömegközlekedéssel történő utazásaik során is felhasználhassák.

Az új újrahasznosítási projektek és a környezetszennyezés elleni küzdelem mellett a miniszter arról is beszélt, hogy milyen más intézkedésekre van szükség a bolygó egészségének megőrzése érdekében.

Kurum elmondta, hogy az ózonréteget károsító spray-k és egyéb aeroszoltermékek használata 87% -kal csökkent Törökországban a minisztérium kemény munkájának köszönhetően.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo