Nagyon figyel a török és a lengyel ellenzék, nehogy elkövesse a megalázó vereségbe belefutó magyarok hibáit

Nem az „angyalok nemével” vagyis érdektelen, absztrakt részletkérdésekkel kell foglalkozni, hanem a jelölt személyére és a programra kell koncentrálni egy „választott diktátor” leváltása érdekében – Mehmet Y. Yilmaz, a liberális irányultságú T24 török hírportál publicistájának olvasatában ezzel a tanulsággal szolgál a magyar választás kimenetele a Törökországban kormányváltásra szövetkező pártok számára. Az újságíró számos kollégájával és elemzővel együtt különös figyelemmel követte a vasárnapi szavazást, részben azért, mert a két ország politikai helyzetében kísérteties hasonlóságokat lehet felfedezni.

Ahogyan Recep Tayyip Erdogan török elnök, úgy Orbán Viktor is régóta kezében tartja a hatalmat, s bár el kell ismerni, hogy a magyar kormányfő eddig kevésbé folyamodott nyíltan diktatórikus módszerekhez, mindketten egyszemélyes kormányzást építettek ki. Az is közös bennük, hogy a baráti sajtó domináns helyzetének megteremtésére, a kritikus média elhallgattatására és hiteltelenítésére törekszenek, hogy a kormányzati szereplők botrányai ne jussanak szélesebb tömegek tudomására.

Olyan rendszert építettek ki, amelyben az állami erőforrások nem elhanyagolható részét korrupcióra, a kormányközeli oligarchák gazdagítására fordítják. És nem utolsó sorban mindkettejük leváltására létrejött egy-egy hatpárti ellenzéki szövetség, amely a 2019-es helyhatósági választásokon a nagyvárosokban sikeres együttműködés modelljén alapul.

fauxels fotója a Pexels oldaláról

Mindezek fényében adott a kérdés, hogyan kerülheti el a kormányváltásra szövetkező török ellenzék a magyar összefogás kudarcát. Yilmaz és megannyi társa arra a viszonylag kézenfekvő következtetésre jutott, hogy elsősorban egy népszerű jelölt és hiteles gazdasági program kell. A T24 újságírója sürgette a török ellenzéket, hogy mielőbb álljanak elő ezekkel, mert a kormányzati médiafölényben csak így tudják elmagyarázni, mit képviselnek.

Hangsúlyozta, hogy világos választ kell adni a következő három kérdésre: a reménybeli kormány kivel fizetteti meg az eddig gazdasági pusztítás árát, hogyan fog javítani a társadalmi újraelosztás rendszerén, és az alacsonyabb jövedelműek és a munkásosztály tagjai fogják-e viselni ismét a terheket?

„Ha ezekre nincsen kielégítő válasz, akkor a bizonytalanok ismét a már ismert vezetőre szavaznak majd, ahogyan Magyarország esetében. Ne felejtsük el, hogy Törökországban hatalmas propaganda-ereje van a rezsimnek” 

Szerző: Rostoványi András Forrás és folytatás: https://nepszava.hu/