Nagy a zűrzavar a Fekete-tenger lezárása körül – Törökország állítja, még nem hozott végső döntést

Törökország meg fogja akadályozni, hogy orosz hadihajók haladjanak át a Fekete-tengeren – írta délután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legfrissebb Twitter-bejegyzésében. A The Guardian viszont nem sokkal később arról számolt be, hogy Oroszország cáfolja, hogy erre a lépésre sor kerülne. Az igazságot végül Törökország mondta ki az ügyben, amely úgy nyilatkozott, még nem hozták meg a végső döntésüket.

„Köszönöm barátomnak, Recep Tayyip Erdoğan elnök úrnak és a török népnek az erőteljes támogatását. Az orosz hadihajók Fekete-tengeren történő áthaladásának megtiltása jelentős katonai és humanitárius segítség Ukrajnának, amely rendkívül fontos ma. Az ukrán nép ezt soha nem fogja elfelejteni!”

– írta a bejegyzésben Zelenszkij.

Az ukrán elnök posztja nagy port kavart, nem sokkal később a The Guardian már arról számolt be, hogy Oroszország egyenesen cáfolta, hogy Törökország a Fekete-tenger lezárásról döntött.

TERMÉSZETESEN MEGSZÓLALT AZ ÜGYBEN KIEMELTEN ÉRINTETT TÖRÖKORSZÁG IS, AMELY HANGSÚLYOZTA, MÉRLEGELIK UKRAJNA KÉRÉSÉT A FEKETE-TENGER LEZÁRÁSRA VONATKOZÓAN, KONKRÉT DÖNTÉST VISZONT MÉG NEM HOZTAK.

Egy nappal korábban Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter a Turkish Hurriyetnek még úgy nyilatkozott, hogy Törökország nem állíthatja le a hadihajók áthaladását az Európát Ázsiától elválasztó tengerszoroson, ami elválasztja egymástól a Földközi- és a Fekete-tengert.

Részletek>>>