Múzeumok Éjszakája: török programok Kecskeméten

143511A KKJM Cifrapalota Kiállítóhelyének programkínálata a 2015. évi Múzeumok Éjszakája alkalmából június 20-án, szombaton 18.00 és 24.00 óra között

Nijat Ayvaz fotográfus, kultúraantropológus „Ég-föld, tűz-víz és az ember” – az én Törökországom című kiállítása

Megnyitó: 18.00

Helyszín: A Cifrapalota földszinti folyosója

A szerző 2010-ben fél évig járta Törökország különféle tájait, ahol az emberi élet és alkotás teremtő erejét, a mai kézművesség mindennapjait fedezte fel. A tárlat az ezen úton született több száz fotóból nyújt egy válogatásnyi keresztmetszetet. A kiállítást Farkas Gábor Kecskemét Díszpolgára nyitja meg. Közreműködik Buda Ádám énekmondó.

A Gölbasi Vitézei Egyesület (Tata) vendég-programjai

Időpont: 18.00 ― 24.00

19.00 Jelmezes felvonulás a Cifrapalotától a Kecskeméti Katona József Múzeumig (Vasútkert, Bethlen krt. 1.)

Helyszín: A Cifrapalota földszinti termei, udvara

Az Egyesület kínálata a július végén megnyíló, A beszélő köntös nyomában című kiállításhoz kapcsolódik. A tárlat Kecskemét szabad város és tartozékainak (bérelt legelőinek, gazdálkodó pusztáinak Vecséstől Pusztaszerig) gazdaságát, életmódját művelődés történetének eseményeit mutatja be a török hódoltság korában, az 1500-as évek közepétől az 1600-as évek végéig.

Az Egyesület ennek felvezetéseként fegyver- és viselet bemutatóval szórakoztatja a közönséget az este folyamán. A bemutatók témája többek között a szeldzsukok vándorlása, közös török magyar múlt, a török birodalom kialakulása, a hatalom megszilárdítása, új haderő, új fegyverek felállítása, és a hódítások Európában. A teremben egy török katonai díszsátrat állítanak fel, s a sátor berendezése a török katonai múltra utal. Emellett útiládákat, szőnyegeket, használati tárgyakat, teázó, kávézó készleteket csodálhatnak meg az ide érkezők. Az országszerte ismert és népszerű tatai hagyományőrzők a Cifrapalotaudvarán a török kávézók világát idézik meg, vasrácsos kosárban nyíltszíni kávépörköléssel és – főzéssel. A kínáló asztalokon korabeli mintával ellátott terítő, korhű eszközök, ősi szeldzsuk mintájú poharak teremtik meg a török hangulatot. 19 órai kezdettel közönségcsalogató felvonulás indul a Cifrapalotától a Rákóczi út sétányán keresztül.

Ebru kiállítás

Ősi, mint a Föld, szent, mint a víz

A különleges ebru technikával készült képeken végigkövethetjük a török művészet számos ágának tradicionális mintáit.
Ahmet Sacit Açıkgözoğlu és tanítványai munkáin káprázatos színekben és formákban elevenednek meg a festett csempék, a szőnyegek, a kerámiák ősi mintái.
Ahmet Sacit Açıkgözoğlu 1995-ben kezdett kalligráfiával, majd 1998-ban ebru festészettel foglalkozni. Jelenleg a Marmara Egyetem művészettörténeti szakán, valamint a Mimar Sinan Egyetem tradicionális török művészeti szakán oktat. Számos klasszikus ebru témájú kiállítása került megrendezésre Törökországban, Angliában, valamint Bosznia-Hercegovinában.

Kecskeméti Katona József Múzeum „Cifrapalota” Kiállítóhelye

További programok, információk>>>

kecskemetilapok.hu