Művészek otthona lett a dzsámi

Kép forrása: youtube

A Kapos Art Képző- és Iparművészeti Egyesület alkotótáborának kiállítása Szigetváron

A szigetvári Zrínyi-vár megújult kiállítóterme első alkalommal ad otthont a szigetvári művésztelep alkotásainak. A városban vendégeskedő grafikusok és festőművészek elmúlt években született alkotásai láthatók a közelmúltban megnyílt kiállításon, amely a különböző képzőművészeti stílusok és hangulatok kifinomult világát mutatja be. A tárlat szeptember 20-ig látogatható. Az augusztusi alkotótábor alatt készült alkotásokból a jövőben újabb kiállítást terveznek a szervezők. A Kapos Art Képző- és Iparművészeti Egyesület alkotótelepét Szigetvár önkormányzata, valamint a Türk Államok Szervezete Magyarországi Képviseleti Irodája támogatta.

A szigetvári Zrínyi-vár a Dél-Dunántúl egyik legmeghatározóbb műemléke, 2016 óta a Nemzeti emlékhely címet viseli, idén pedig az Év emlékhelye díjat érdemelte ki. A vár a Nemzeti Kastély- és Várprogram részeként, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program 2,063 milliárd forintos támogatásával újult meg.

A műemlék az elvégzett fejlesztések során új, egész évben nyitva tartó látványosságokkal bővült: megújult a várkert, a várfalsétány, és különleges, interaktív kiállítás létesült. A korábban használaton kívüli kazamata épületébe új múzeumi funkciókat telepítettek.

A művésztelep munkái a tárlaton

Ezen a helyen, a magyar történelmi tudat egyik emblematikus helyszínén öt éve működik Halmos Klára kaposvári grafikusművész irányításával a Kapos Art Képző- és Iparművészeti Egyesület alkotótábora. Halmos Klárától megtudtuk, hogy az alkotótáborba a helyi és magyarországi művészek mellett meghívnak külföldi alkotókat is. Idén a tábor kezdetén nyitották meg a művésztelep munkáiból összeállított tárlatot, amely az elmúlt években készült alkotásokat mutatja be a megújult vár kiállítóterében.

A kiállítást Vörös András festőművész, művészeti vezető rendezte. Halmos Klára elmondta, hogy az idei alkotótábor célja az is, hogy hidat építsen a különböző művészeti ágak és műfajok közé. Az alkotókat idén egy háromtagú berlini performanszcsoport is kiegészítette, akik a képzőművészek munkáiból merítettek ihletet saját előadásukhoz.

A megnyitón a tánc, az ének és a hangszeres művészet összekapcsolásának jegyében adtak ízelítőt, s a hét folyamán tovább inspirálódtak a szigetvári élmények és a különleges helyszín által. Érkezett továbbá egy festőművésznő a törökországi Trabzonból, Szigetvár testvérvárosából is.

Folytatás

Forrás: magyarnemzet.hu