Moszkva nem boldog az Ukrajnába érkező török haditechnikától, de Erdoğannak nem érdeke egy erős Oroszország

Fotó: DIMITAR DILKOFF/AFP

Törökország szerepének értelmezése az orosz–ukrán háború kapcsán az utóbbi hónapokban sokakat elbizonytalanított. A két autoriter államot, Törökországot és Oroszországot egyébként is szokás hasonszőrűnek tekinteni, Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdoğan török elnök között pedig köztudottan jó a viszony. Az oroszbarátság vádjára tett rá Ankara még egy lapáttal, amikor úgy döntött, nem csatlakozik az Oroszországgal szemben bevezetett nyugati szankciókhoz, amivel lehetővé tette azok egy részének kikerülését. Erről korábbi elemzésemben írtam bővebben.

Törökországnak ugyanakkor a stratégiai érdeke ebben a háborúban egy erős és független Ukrajna fennmaradása, valamint Oroszország túlzott megerősödésének megakadályozása. Ennek érdekében Ankara aktívan támogatja Ukrajnát. Az alábbiakban az Ukrajnának nyújtott török politikai, valamint katonai támogatás, illetve az ukrán–török hadiipari együttműködés fő elemeit mutatom be.

Erdoğan augusztus 23-ai kijelentése arról, hogy a Krím-félsziget Ukrajna elválaszthatatlan része, sokakat meglepett. A török elnök úgy fogalmazott: „Törökország nem ismeri el a Krím annexióját, és az első naptól fogva nyíltan kijelenti, hogy ez a lépés illegitim és illegális.”

A kijelentésnek nem kellett volna a meglepetés erejével hatnia, mivel – ahogyan arra Erdoğan ebben a beszédében is rámutatott – a kezdetektől ez a hivatalos és nyíltan kommunikált török álláspont, amelyet számos alkalommal hallhattunk 2014 óta. A teljesség igénye nélkül az alábbiakban felsorolok néhányat ezek közül.

2016. március 9-én – igaz, ekkor az orosz Szu–24-es repülőgép lelövése miatt éppen rosszban voltak Putyinnal – Erdoğan így kritizálta Moszkvát: „Amikor bement Szíriába, Oroszország azt mondta, hogy »a szíriai kormány hívott minket, ezért mentünk oda«. Vajon amikor Ukrajnába mentek, kinek a hívására vonultak be? Ezt hol fogják elhelyezni a nemzetközi jogban? Ez az »erős vagyok, tehát igazam van« logikája. Nem igazolható.”

A török elnök 2018 novemberében Petro Porosenko ukrán elnökkel közös sajtókonferenciáján a következőképpen fogalmazott: „Határozottan megismételjük álláspontunkat Ukrajna szuverenitásának, területi integritásának és politikai egységének megőrzésére vonatkozóan. Ismét hangsúlyozzuk, hogy nem ismerjük el és nem is fogjuk elismerni a Krím-félsziget illegális annexióját.”

Folytatás

Forrás: 444.hu