Mire érdemes figyelni, ha egyedül utazunk Törökországba?

Forrás: commons.wikimedia.org

Az elmúlt néhány évtizedben egyre népszerűbbé vált az egyedül utazás külföldre. Az emberek, tartozzanak bármely korosztályhoz, gyakran fedezik fel a világot saját maguk, néha a családjuk tudtával, néha titkokban. Törökországban is érzékelhető ezen utazási mód növekedése. Sok külföldi turista utazik Isztambulba, Kappadókiába, a „tündérkémények” birodalmába vagy vesz részt egy mediterrán hajóúton, hogy az itt készített fényképekkel kápráztassa el barátait, ha majd hazaérkezik.

Így ha valaki szintén azt tervezi, hogy egymaga vág neki Törökországnak, a következőkben ismertetett tippeket érdemes szem előtt tartania ahhoz, hogy élményekkel teli kalandban legyen része, és ne egy magányos, felejthető utazásban.

Egyágyas felár a szállodákban

A legtöbb egyéni utazó nem szereti ezeket a megoldásokat, mert jelentős összegeket kell fizetni értük. A szállás költsége akár 50%-kal is nőhet, ezért ők inkább a hosteleket választják. A megfelelő szálláshely kiválasztásában nagy segítségünkre lehetnek az olyan online foglalási oldalak, mint a booking.com, ahol egyénre szabott, kedvező árú szállások között válogathatunk, és ezeken az oldalakon többször vannak különleges ajánlatokat vagy árkedvezményeket kínáló időszakok.

Törökország látnivalóinak sokszínűsége

Törökország az egyik legsokszínűbb ország a világon. A kultúra, a hagyományok, a légkör, és a változatos táj mind segítségünkre lehet az utazás megtervezésénél. Isztambul és azon belül is a Sultanahmet kerület a turisták által legkedveltebb hely. Sokan beszélnek angolul, sok helyen árusítanak alkoholt, és könnyen megközelíthető.

Ugyanez érvényes a nyugati és az Égei-tenger menti településekre is. Nincsenek különleges öltözködési szabályok. Az ország másik felén a helyiek ritkán találkoznak turistákkal, ugyanis az olyan helyeket, mint Van és Kars vagy a délkeleti részek (Gazinatep, Mardin és Şanlıurfa), a Külügyminisztérium is „utazásra nem javasolt térségként” kezeli. Ezek miatt azt javasoljuk az egyéni utazóknak, hogy a főbb turisztikai célpontokat: Isztambult, Kappadókiát, az Égei- és a Földközi-tenger partját keressék inkább fel.

A törökök barátságosak, de vigyázzunk a csalókkal

A törökök barátságos viselkedése a legtöbb külföldit lenyűgözi. Mindenben szívesen segítenek, ez legtöbbször csak egy kis gesztus (megkínálnak egy csésze teával), de az is lehet, hogy meghívnak a házukba. Bárhogy is, mint minden más országban, a csalók Törökországban is jelen vannak, és legtöbbször egyedül utazó férfiakra csapnak le.

Egy idegen felbukkan mellette, beszélgetésbe elegyedik vele, majd meghívja valahová egy italra gyanútlan áldozatát. Az este végén azután szerencsétlen flótásnak egy csomó pénzt kell fizetnie mogyoróért, italokért és ráadásul még a női társaságért is. Ha megtagadja a fizetést, általában nem vezet semmi jóra, sőt egyes esetekben még el is vehetik az ember összes pénzét. Ez a csalási forma főként a nagyvárosokban, különösen Isztambulban jellemző.

Mielőtt elutazunk

Az a koncepció, hogy menjünk oda, ahová az utunk visz, csak egy álom, de sok egyéni utazó, főleg a nők, szeretik, ha mindenről van írásos anyaguk (ez lehet egy útiterv, vagy szállásfoglalás visszaigazolása) még indulás előtt. Nem csak azért jó mindez, mert ezzel megnyugtathatjuk a családot és a barátokat, de ha foglalunk magunknak szállást, mondjuk a már korábban említett booking.com-on, akkor egy esetleges támadás során is tudják, hogy abban a pillanatban épp hol kellene lennünk. Sőt az előre megtervezett út arra is, jó, hogy elbizonytalanítsa a tolvajokat, akik áldozatot keresnek maguknak.

Nőként egyedül utazni Törökországba

Forrás: pixabay.com

A Törökországba egyedül utazó nők legnagyobb támogatói azok a nők, akik már utaztak így. Számos női bevándorló él egyedül az országban, és a statisztikák szerint az őket ért kellemetlenségek száma elenyésző. Azonban ahhoz, hogy egy nő ezt véghezvigye, egyéni gondolkodásmódra, utazási hajlandóságra van szüksége, és egy jó úti célra. A jó hír az, hogy a Törökországban közlekedő buszokon a női utasokat mindig nő mellé ültetik, vagy egyedül hagyják, olyan nincs, hogy egy nő mellé egy számára idegen férfit ültetnének.

Törökország egyes részein a nők megítélése még mindig konzervatív, így az öltözködési szabályok betartása nagyon fontos. A tengerparti üdülőhelyeken gyakran találkozhatunk bikinis lányokkal, de ha már nem a strandon vagyunk, akkor szolidabb ruhát viseljünk. A rövidnadrág, póló és strandpapucs kombináció elfogadott. Ha viszont történelmi jelentőségű látnivaló megtekintése szerepel egy nő tervei között, akkor hosszú vagy térdnadrág és egy póló az ideális viselet. Ahhoz, hogy egy nő beléphessen egy mecsetbe, el kell fednie a lábát, a vállát, mellkasát, és a fejére is kendőt kell tennie. Ha pedig keletebbre utazik, ott mindenképpen hosszú nadrágot és hosszú ujjú felsőt kell viselnie.

Törökországban ritkán utazik egy török nő egyedül. Szinte szociális tabu, még a legnyugatibb szemléletű török családokban is. Az Égei-tenger és a Földközi-tenger kisebb tengerparti üdülőhelyein, ahol nagy számban élnek külföldiek, a helyiek már hozzászoktak, hogy egyedül utazó nőkkel találkoznak, de azt nem engedik, hogy nőrokonaik is hasonló módon tegyenek. A nők a világ minden táján függetlenek akarnak lenni, de itt nem szabad szembeszállniuk a család akaratával.

Biztos sokan hallottak már olyan szerelmi történeteket, amelyben egy törökországi nyaralás során romantikus kapcsolat alakult ki egy török férfi és egy külföldi nő között. Ennek nagyon egyszerű oka van. A török férfiak vonzónak találják a külföldi nőket, és nem félnek kimutatni érzéseiket.

De hogy egy másik példát is említsünk: a turizmusban dolgozó török férfiak nagy része olyan vidékről származik, ahol a hagyományok miatt a családok ragaszkodnak ahhoz, hogy a férfiak udvaroljanak a nőknek, így a külföldiekkel való randizás sokkal egyszerűbb számukra. Ha egy nő belemegy ebbe a kalandba, az az ő döntése, de azután ha mégsem tetszik neki a dolog, akkor mindenképpen udvariasan vessen véget neki. Néhány egyedül utazó nő pedig ál-karikagyűrűt húz az ujjára vagy kitalál magának egy férjet, aki otthon várja.

Végül, teljesen mindegy, hogy az egyedül utazó ember férfi vagy nő, ha egyedül vágunk neki Törökországnak, ne felejtsünk el rendszeresen jelentkezni barátainknál vagy családunknál. A legtöbb hostel, kávézó ingyenes wifielérést biztosít vendégei számára, és a Facebookon vagy a Foursquare-en egy bejelentkezés már elegendő ahhoz, hogy a szeretteink tudják, biztonságban vagyunk, és jól érezzük magunkat utazásunk során.

Forrás: propertyturkey.com

Fordította: Kollár Kata – Türkinfo