Mint egy gyermeknap: utcára léphettek a gyerekek

Szerdán lehetőséget kaptak a gyermekek és családjaik, hogy 4 órára kilépjenek lakásaikból. A gyerekek 11-15 óra között sétálhattak vagy játszhattak egyet.

Törökországban rendkívül szigorú intézkedéseket hoztak a vírusfertőzések visszaszorítása érdekében. Az egyik ezek közül, hogy április 3-tól a 20 év alattiak nem léphetnek ki az utcára, kivéve azok, akik 18–20 év közöttiek és dolgoznak.

Vasárnap a – szintén 50 napja bezárt – 65 év feletti lakosok először léphettek ki lakásaikból.

Mintha az időjárás is tudná, hogy most van szükség jó időre, az elmúlt napokban szinte az egész országban jelentősen nőtt a hőmérséklet. A tengerpartokon igazi nyár lett, 29-33 fok, mely 9-10 fokkal haladja meg az ilyenkor szokásosat.

Megteltek a tengerparti sétányok és parkok, sőt egyes helyeken a strandok is. Előkerültek a rollerek, kerékpárok, és feltűnően sok papírsárkány repkedett az égen.

Mi Izmirben lehettünk részesei ennek a különleges gyereknapnak, ahol mindenki azért volt az utcán, hogy a kicsiknek örömet okozzon. Az más kérdés, hogy ennek lesz-e negatív hatása, mert szinte betarthatatlan volt a szükséges távolság, ám a felnőttek közül mindenki és sok gyermek is maszkot viselt.

Ejtsünk néhány szót a pár napja ismertté vált enyhítési tervről!

  • A fent említett – idősek és gyermekek részére fenntartott – kijárási tilalmat várhatóan május 27-én törlik el, illetve májusban még minden hétvégén érvényes, hogy senki nem hagyhatja el indokolatlanul otthonát.
  • Ugyanekkor 13 nagyvárosban eltörlik a városelhagyási tilalmat.
  • Június 1-től megnyílik a görög és a bolgár határ, egyéb országok irányába csak június 15-től.
  • Június 1-től nyitnak ki a sport- és egészségügyi intézmények, könyvtárak, egyéb szociális ellátó helyek, de szigorú higiéniai szabályok mellett. Színházak, esküvői helyszínek azonban majd csak július 1-től.
  • Oktatás: idén már csak a vizsgákat tartják meg a végzős évfolyamokon. Június 1-től a dolgozó szülők gyermekeinek megőrzést szerveznek egyes oktatási intézmények. Várhatóan augusztus 24-én (azaz bő 3 héttel a szokásosnál korábban) indul a követező tanítási év.
  • Június 12-től a mecsetekben megtartható a pénteki ima, de csak épületen kívül gyűlhetnek össze az emberek. Zarándokutakat egészen szeptemberig nem szerveznek.
  • Június 1-től nyitnak a turizmust szolgáló egységek, múzeumok, koncerthelyszínek. A hotelek május 27-től fogadhatnak vendégeket, ám különösen szigorú higiéniai intézkedések bevetése után (pl. a svédasztalok plexi- vagy üvegfalak mögött lesznek).
  • A fociliga és kosárliga meccsei június közepétől indulnak újra, egyéni sportágakban június 1-től rendeznek versenyeket.
  • Talán az egyik legfontosabb: a légi- és tengeri forgalom május 27-től kezdődik újra belföldön és egyes országok esetében külföldről is, illetve kinyitnak a reptéri éttermek is. Természetesen itt is igaz a szigorú higiéniai intézkedések bevezetésének előírása.

Erdem Éva – Türkinfo