Minden felekezetet érint a földrengés romboló hatása

Természetesen a legtragikusabb veszteség a 30 ezernyi – sajnos még nem is tudjuk pontosan mennyi – emberélet. Emellett más olyan értékek is elpusztultak a hatalmas természeti katasztrófa hatására, melyek szintén pótolhatatlanok.

Archeológusok tették közzé az elképesztő felvételeket arról, hogy az első anatóliai mecset a földdel vált egyenlővé.Még a bizánci időkben, 638-ban épült Antakyában a Habib-i Neccar Camisi, amelyet arab muszlimok alakítottak mecsetté, mikor átvették a környéken a hatalmat. Az első olyan ember nevét viseli, aki Antakyaban magáénak vallotta a hitet.

kép forrás: T24 Facebook oldal

Ha megnézzük, milyen volt az épület egészen 2023. február 6. napjáig, átérezhetjük a veszteség mértékét.

Hasonlóan fájdalmas látni az iskenderuni Müjdeleme Latin Katolik Kilisesi romjait.

Eredetileg az 1600-as években épült, hatalmas, 16 tartóoszloppal rendelkező létesítmény volt, mégsem tudott ellenállni a természet erejének.

Ilyen volt: Balasi Barnabás olvasónk fotója

Spanyol katonák egy csoportja érkezett hajóval a İskenderun kikötőjébe, és a helyi apácákkal közösen mentettek meg néhány szentképet és szobrot. A helyi katolikus közösség a menza épületét alakította át a megmaradt tárgyak segítségével, ahol együtt imádkoznak, ételt osztanak és reményt adnak egymásnak.

Képek forrása: Antuan Ilgıt SJ tiszteletes Facebook oldala
Képek forrása: Antuan Ilgıt SJ tiszteletes Facebook oldala

Iskenderun és Hatay arról is híres, hogy számtalan egyház képviselteti ott magát, békében megférnek egymás mellett. Sőt, alig pár hete – januárban – tartották ott az ún. Imahetet, amikor közösen imádkoztak. A tiszteletesek törökül, majd sorban örményül, olaszul, lengyelül és perzsául is elmondták imáikat.

Iskenderunban másik templom is a földrengés áldozata lett. Talán nem olyan súlyos a kár a İskenderun Rum Ortodoks Kilisesi épületében, de szomorú látni a leomlott főfalat.

Az 1800-as években épült templom páratlan szépségű ikonokkal rendelkezik, remélhetően azok egy része biztonságban van.

Forrás: toplumsal.com.t

Teljesen a földdel lett egyenlővé azonban az Antakya Protestan Kilisesi. Az eredetileg francia követségként használt épület 2000-ben nyitotta meg kapuit templomként.

Pár napja még ilyen volt. Kép forrás: Google map
Ilyen lett Forrás: Twitter

Az 1830-as években építették Antakyában a zsinagógát, mely összeomlott a földrengésben.

Ráadásul a zsidó közösség elnöke és annak felesége a romok alatt életét vesztette. Şaul Cenudi egy 2016-ban adott riportban mesélte el, hogy az antakyai zsidóság története 23 emberöltőnyi múltra tekint vissza. A legtöbben 1942-ben kivándoroltak, mára egészen kicsire csökkent a közösség létszáma.

kép forrás: salom.com.tr

A Török Zsidó Közösség közzétette, hogy a zsinagógában található kézzel írott értékes Tórát más városba menekítették.

A halálesettel és az épületben keletkezett kárral a város zsidóságának 2500 éves története egyszerűen véget ért.

Erdem Éva – Türkinfo