Migrációs hullámtól tart Törökország az afganisztáni csapatkivonások miatt

Kép forrása: www.pikrepo.com

Törökország fokozott figyelemmel kíséri az Afganisztánból érkező potenciális migrációs áradatot, miközben a tálib erők az Egyesült Államok kivonulása után fokozzák ellenőrzésüket az országban – mondta kedden Hulusi Akar török védelmi miniszter újságírók előtt.

Ellenőrizzük a Törökország felé irányuló esetleges menekülthullámot, és minden lehetőséget több szempontból értékelünk – mondta a védelmi miniszter hozzátéve, hogy eddig nem tapasztaltak problémát.

A Hürriyet Daily News című török lap azt írja, aggodalomra ad okot, hogy afgánok ezrei menekülnek az országból attól félve, hogy a tálibok teljes mértékben ellenőrzésük alá vonják Afganisztánt és bevezetik a radikális iszlamista uralmat az amerikai csapatok kivonulása után. Az Afganisztánnal határos országok eközben sürgetik a nemzetközi közösséget, hogy készüljenek az Afganisztánból érkező esetleges menekültáradatra.

Az afgánok számára Törökország az egyik maghatározó migrációs célország. A török belügyminisztérium szóvivője, İsmail Çatakli ezzel együtt cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek szerint már most rengeteg afgán lépett volna Törökországba az iráni határon keresztül mindenféle ellenőrzés nélkül.

A védelmi miniszter arról is tájékoztatott, hogy az amerikai csapatok kivonulását követően katonai missziója részeként Törökország őrködik majd a kabuli nemzetközi repülőtér működése fölött. Akar hangsúlyozta, hogy a kabuli nemzetközi repülőtér üzemképességének fenntartása kulcsfontosságú Afganisztán stabilitása szempontjából, többek között azért, mert ha a repülőtér nem működik, több ország akár vissza is vonhatja diplomáciai képviseleteit Kabulból.

A tálib erők hétfőn arra figyelmeztették Törökországot, hogy a nemzetközi repülőtér törökök általi őrzését elítélendőnek tartja, aminek következményei lehetnek.

Forrás: 24.hu