Miért nő a fű, hogyha majd leszárad

Sevim (Ece Bağcı). Elszáradt füvekről (Kuru Otlar Üstüne) Fotó: port.hu / MediaPress

„Ebben a világban minden szépség fennakad a hálókon, amiket mi magunk szőttünk.”

Nuri Bilge Ceylan filmjeinek főszereplői jellemzően olyan férfiak, akik írnak, fotóznak, filmet rendeznek, a róluk alkotott kép és mások önképének alakítása mozgatja őket. A természeti elemeket látványos tájképként, az emberi viszonyokat drámai kompozíciókként fogják fel.

Az Elszáradt füvekről főszereplője, Samet (Deniz Celiloğlu) rajztanár, aki évek óta nem rajzol. Törökország keleti, kurdok lakta részén Karayazı unalmat és keserűséget jelent a számára, csak arra vár, hogy végre áthelyezzék Isztambulba. Hogy elüsse az időt, fotókat készít a helyiekről a tájban. Egy nyolcadikos diákjával, Sevimmel (Ece Bağcı) való kapcsolatában átlépi szerepköre határait. Lakótársával és kollégájával, Kenannal (Musab Ekici) pedig a diákok és egy szomszédos település tanárnője, Nuray (Merve Dizdar) rajongásáért verseng.

Ceylan történetének a sötét szobák derengő lámpafénye, a világító hóvihar, a hideg pusztaság, majd a hirtelen szárazság a közege.

Mintha a rendező a szereplők végletes életkörülményein, zavaros látási viszonyain élezné a nézők érzékeit a szerteágazó motivációk, indulatok, kötődések megértésére.

Az Elszáradt füvekről első képén Samet fekete pont egy grandiózus beállításban, a fehér hóesésben, a westernhősök antréjával tér vissza egy szünetről Karayazıba, hogy folytassa jelentéktelen bomlasztását. A film végén hasonlóképpen vonul ki: egy forró napon a dombtetőről néz vissza mindarra, amit maga mögött hagyott.

Samet libidóját az adja, hogy hatalmat gyakorolhat a környezete fölött. Visszaél a helyzetével, manipulál, Sevimet ajnározza és bünteti: az osztálytársait eleinte megalázza, hogy kiemelhesse közülük a lányt, majd amikor ő elfordul tőle, ellene hangolja a közösséget. Kenant a gyerekekkel közösen kinevetik, de amikor Nuray előtt próbálna a társa fölé kerekedni, nem jár sikerrel.

Samet olyan manipulátor, aki senkit sem képes megtéveszteni, akin mindenki átlát, és éppen ettől válik irtózatossá.

Egy ponton Sevim számára is világossá válik, hogy a tanára átveri, még sincsenek eszközei arra, hogy érvényesítse az igazát. Hasonlóképpen látja át a férfi szándékait Nuray, amikor egy Kenannal hármasban tervezett vacsorára csak Samet jön el, aki azt hazudja, hogy barátja családi okok miatt maradt távol. Samet lelepleződik ugyan, de addig bonyolítja a helyzeteket, amíg a mesterkedése célt ér.

Folytatás

Forrás: merce.hu