Mi történt, hogy százával fogják el Budapesten a magukat töröknek valló migránsokat?

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Három olyan esetre is fény derült az elmúlt hetekben Budapesten, amikor egyszerre több tucat illegális bevándorlót tartóztatott fel a rendőrség. Ezek közül kettő a legbelsőbb kerületekben, egy pedig a miniszterelnök házától nem messze volt. A statisztikák is megugró számokat mutatnak, a három nyári hónap alatt összesen 81 embert kaptak el a fővárosban, szeptemberben ez a szám már 360 volt. Az érintetteknek legalább a fele török volt, vagy legalábbis annak vallotta magát.

Az elmúlt másfél hétben három olyan eset is bekerült a hírekbe, amikor több tucat migránst talált a rendőrség Budapesten: egyszer Orbán Viktor házától pár száz méterre, kétszer pedig a belvárosban, a hetedik kerületi Holló utcában és a Múzeum körúton. Előbbi két esetben a bevándorlók túlnyomó többsége, összesen több mint 170-en török vagy kurd származásúnak vallották magukat (akárcsak az a fiatalkorú fiú, aki Mórahalomnál fenyegette fegyverrel a magyar rendőröket nemrég), ami azért meglepő, mert Törökország nem tartozik azok közé az országok közé, amelynek lakói tömegesen menekülnének illegálisan Nyugat-Európa felé.

Hogy a fenti eseteken kívül hány, magát töröknek valló migránst kaptak el hazánkban, azt nem lehet pontosan tudni. Nem csak azért, mert az állampolgársági adatok önbevallásosak és az illegálisan érkezők többsége nem rendelkezik érvényes útlevéllel (vagy legalábbis nem mutatja be azt), hanem azért is, mert a rendőrség az esetek túlnyomó részében csak felsorolja a származási országokat, de nem közöl statisztikát arról, hogy honnan hányan érkeztek.

Egyáltalán nem biztos, hogy törökök

Elképzelhető ugyan, hogy épp most egy törökök csempészésére szakosodott hálózatot füleltek le a magyar hatóságok, de Egeresi Zoltán Törökország-szakértő a hvg.hu-nak azt mondja, nem tartja valószínűnek, hogy hirtelen tömegesen érkeznének törökök illegális úton Magyarországra.

A nyugat felé emigráló, török állampolgársággal rendelkező embereket a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének kutatója szerint jellemzően három csoportba lehet besorolni.

Folytatás

Forrás: hvg.hu