Menedékjogot kérnek a török Erasmus hallgatók Európában

Kép forrása: www.publicdomainpictures.net

Tavaly jelentősen megnőtt a török ​​állampolgárok által benyújtott menedékjog iránti kérelmek száma, az oktatási minisztérium arra kérte a hatóságokat, hogy ne fogadják el olyan diákok Erasmus jelentkezését, akiknél fennáll annak a veszélye, hogy külföldön maradnak.

Tavaly a török ​​oktatási minisztérium azt közölte, hogy az Erasmus néven ismert európai oktatási csereprogram részeként más országokba küldött diákok és tanárok egyre nagyobb száma kért menedékjogot a fogadó országában – olvasható a Schengenvisainfo cikkében. Először tavaly láttak Erasmus diákokat menedékjogot kérvényezni, amikor lejárt a vízumuk – mondta az Európai Unió törökországi küldöttségének vezetője. Hozzátette, hogy látják, hogy gazdasági problémák vannak, de ha egy személy vízumot kap és belép Németországba, akkor megnő a menedékjog iránti kérelmek lehetősége.

Kihangsúlyozták, hogy a Törökországból érkező Erasmus hallgatók támogatását csökkentették, néhányan pedig arról számoltak be, hogy három hónapig egyáltalán nem kaptak pénzt.

Az oktatási minisztérium arra kérte a törökországi helyi hatóságokat, hogy ne fogadják el olyan személyek jelentkezését, akiknél fennáll annak a veszélye, hogy külföldön próbálnak maradni.

Tavaly meghaladta a 778 ezret a Törökországból érkező kérelmek száma, ami a legmagasabb szám, ami egyetlen országból Európába érkezett.

Forrás: eduline.hu