Melyek a legértékesebb focicsapatok? Mutatjuk a friss listát

A 32-es listán hat olyan klub szerepel, amely az öt vezető európai liga egyikének sem tagja (Ajax, PSV Eindhoven, SL Benfica, Fenerbahce, Galatasaray és a Besiktaş). Értékük a 32 klub összértékének mindössze 6 százalékát adja, ami jól jelzi pénzügyi lemaradásukat a legjobb angol, spanyol, német, olasz és francia csapatokhoz képest.

Európa három legértékesebb futballklubja a Manchester United, a Real Madrid, és a Barcelona. A Manchester United az első klub, amelynek becsült cégértéke meghaladja a 3 milliárd eurót – derül ki a KPMG idén második alkalommal megjelenő, „Football Club’s Valuation: The European Elite 2017” című tanulmányából. A kiadványt a szombati BL-döntő apropóján tette közzé a KPMG spottanácsadási csapata.
A tanulmány főbb megállapításai

A nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján Európa 32 vezető futballklubjának cégértéke (Enterprise Value) 29,9 milliárd euró, ami 14 százalékos növekedést jelent az előző szezonhoz képest.

Annak ellenére, hogy a Manchester United nem jutott be a Bajnokok Ligájába, cégérték alapján megelőzte a Real Madridot és növelte előnyét a Barcelonával szemben. A Manchester United az első klub a KPMG rangsorában, amelynek cégértéke meghaladja a 3 milliárd eurót.

Az angol kluboknak sokkal több bevételük származik közvetítési jogokból, mint a többi vezető futballklubnak, így jelenleg a top 10-es listán 6 helyet tudhatnak magukénak, miután a Tottenham Hotspur kiszorította a tavalyi 10. Paris Saint-Germaint.

Folytatás

Forrás: www.tozsdeforum.hu