Megvan a sorsdöntő Erdogan–Putyin-találkozó időpontja

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Szeptember 4-én az oroszországi Szocsiban találkozik Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan – közölte több nemzetközi hírportál a Reuters információira hivatkozva. A két elnök találkozójának középpontjában a fekete-tengeri gabonamegállapodás újratárgyalása lesz, amelyből Moszkva egyoldalúan kilépett még júliusban.

A találkozó időpontja régóta foglalkoztatja a sajtót, Putyin és Erdogan még augusztus elején egyeztetettek telefonon, akkor állapodtak meg egy személyes látogatás megszervezésében. A török elnök akkor közölte orosz hivatali kollégájával, hogy a fekete-tengeri gabonafolyosó hosszú időn át tartó leállítása senkinek sem használ.

A legnagyobb kárt a gabonára szoruló, alacsony jövedelemmel rendelkező országok szenvedik el − magyarázta Erdogan.

Az orosz külügyminisztérium július 17-én jelentette be, hogy Moszkva kilép a milliók élelmiszer-ellátását biztosító megállapodásból, amiért szerintük az orosz élelmiszer- és műtrágyaexport előtt álló akadályok elhárítására nem került sor.

Oroszország csak akkor hajlandó visszatérni az egyezményben foglaltakhoz, ha nemcsak ígéreteket, de eredményeket is lát ezeken a területeken − állt a külügyminisztérium akkori közleményében. Az ENSZ és Törökország hathatós közbenjárásával még 2022 júliusában megkötött egyezmény nem csak a globális élelmezésbiztonság szempontjából volt kiemelten fontos. Ez volt az egyetlen megállapodás, melyet a háborúban álló felek kötöttek 2022. február 24-e óta, így kiemelt diplomáciai sikerként könyvelte el a nemzetközi közösség, sokan pedig azt várták, hogy a jövőbeni béketárgyalások egyik kiindulópontjává válhat.

A fekete-tengeri kezdeményezés fontos diplomáciai sikerként vonult be a történelembe. Több mint 33 millió tonna gabonaterméket sikerült exportálni, számos ország pedig emiatt tudta elkerülni az élelmezési válságot − mutatott rá az egyezmény felmondására reagálva Erdogan.

Forrás: magyarnemzet.hu