Meglépte a török jegybank: hatalmas kamatemeléssel mentenék a lírát

Turkiye Cumhuriyet merkez bankasi binasi,para,bankonot,2 mart 2012(zaman/Ali unal)

Az eddigi 10,25%-ról 15%-ra emelte az egyhetes repo kamatot a török jegybank csütörtökön, illetve bejelentette, hogy minden finanszírozást ezen nyújt, így csak ez a kamat számít a jövőben. Szükség is volt a jelentős szigorításra, hiszen a líra az utóbbi hetekben szinte megállíthatatlanul zuhant, most a döntés után rögtön meg is rántották a török devizát.

Közleményében a jegybank jelezte, hogy a mai kamatemelés után a monetáris politika szigorúsága egészen addig fennmarad, amíg az infláció tartós esését nem tapasztalják. Emellett azt írták, hogy szeretnék visszafordítani a gazdaságban a dollár térnyerését. Külön hangsúlyozták, hogy a jövőben a 15%-ra emelt egyhetes repo ráta lesz a fő eszköze a jegybanknak, csak ez határozza majd meg a monetáris politika irányultságát. Mindez azért fontos, mert az utóbbi időben gyakran érte az a vád őket, hogy túlságosan bonyolult lett az eszköztáruk, most a transzparanciát erősítenék ezzel a lépéssel.

A török jegybank azt is kiemelte, hogy az infláció emelkedése részben átmeneti lehetett a líra jelentős zuhanása miatt. A mai kamatemelés után egyébként rögtön belevettek a török devizába, majd szép lassan elkezdett visszagyengülni.

Forrás: www.portfolio.hu