„Meghajlok a kutyám előtt“ – Solka életet mentett Törökországban

Kép forrása: www.pxfuel.com

Kröpfl Erzsébet mentőkutya-vezető és a négylábú hős, Solka először volt katasztrófa sújtotta területen. Erzsébet vezetésével Solka már az első napon megmentette egy fiatal lány életét, de a csapatuknak köszönhetően további hat ember került ki élve a romok alól. Erzsébetet, aki egyébként a mindennapokban fodrászként dolgozik, az alapítványukról, a Kutyák Határok Nélkülről, a mentőkutya-kiképzésről, a törökországi mentésről és a testi-lelki rehabilitációról is kérdeztem.
Hogy lesz valakiből mentőkutya-vezető?

Mindannyiunknak más a története. Nálam úgy indult, hogy vettem egy border collie-t, és hiába sétáltattam naponta 2 órát, a kutya fárasztás után is folyamatosan fejen pörgött… Utánaolvastam, és azt találtam, hogy a világ legintelligensebb kutyafajtájáról van szó. Ahogyan olvasgattam a neten, mindig Leczki Sarolta mentőkutyás csapatkapitány és habilitációs kutyakiképző nevébe botlottam. Elolvastam mindent, amit csak elértem mentőkutyás témában, szereztem Sacihoz egy kontaktot és találkoztunk. Ennek ma már 15 éve, azóta a mentőkutyázás szerelmese vagyok.

A mentőkutyavezetés mellett civil szakmád is van.

Így igaz, a Kutyák Határok Nélkül Alapítványnál, ahova én is tartozom, Saci az egyedüli, aki hivatásos mentőkutyás, mindenki más a munkája mellett csinálja ezt. A csapatunkban van még Dr. Löcher Zsuzsanna katonaorvos is, de ő sem mint mentőkutyás tiszt van felszerelve.

Én főállásban fodrász és kutyakiképző vagyok, azaz házikedvenc-, illetve sport- és munkakutyák képzését végzem. Úgynevezett „engedelmes munkát” oktatok, tehát segítek a kutyáknak engedelmességi feladatokat elsajátítani, úgy mint apportírozás, pozícióbemutatás vagy akadályok kezelése. A mentőkutyavizsga két részből áll: egyrészt a „szimatmunkából”, mely során a kutyának egy élő személyt kell megkeresnie rom- vagy területkutatás során, másrészt területkutatás és engedelmesség terén kell bemutatnia a tudását. Utóbbi tartozik hozzám.

Nagy szenzáció övezte néhány napja az apró magyar mentőtacskót, aki részt vett a törökországi mentésben. Ez azt jelenti, hogy minden kutyafajtából kikerülhet mentőkutya?

Nagy általánosságban elmondható, hogy nem fajta, sokkal inkább egyedfüggő, hogy kiből lehet mentőkutya. Azért basset hound vagy csivava mentőkutyát nemigen találni. (nevet) Vannak fajták, akiknél a fajtajellemzők miatt nagyobb az esély, hogy alkalmas mentőkutya válik az egyedből. Ilyen a belga juhászkutya, a border collie vagy éppen a beauceron, amilyen kutyám nekem is van. De gyakori még a munka golden retrieverek, spánielek, foxterrierek és Russel terrierek is.

Fontos az emberek iránti szeretet, az önállóság, de a gazdával együttdolgozás képessége és a megfelelni vágyás is. A mentőkutyák jellemzői még, hogy jól motiválhatóak élelemmel, labdával, jó a mozgáskészségük és az idegrendszerük is. Van azért olyan is, hogy egy keverék kutyából lesz mentőkutya, de főleg fajtatisztákkal dolgozunk, mert náluk egyértelműbb a fajtajelleg.

Folytatás

Forrás: marieclaire.hu