Másfél hónap múlva kifogyhat a vízből Isztambul – súlyos szárazsággal küzdenek a török nagyvárosok

Kép forrása: www.pikrepo.com

A főváros Ankarában sem sokkal jobb a helyzet, ott már csak alig több mint 100 napra elegendő vízkészlet áll rendelkezésre.

Súlyos szárazság van Törökország több nagyvárosában is, Isztambulban annyira komoly a helyzet, hogy 45 napon belül teljesen kimerülhet a vízkészlet – írja a Guardian.

Az ország a kevés csapadék miatt az évtized egyik legsúlyosabb aszályával küzd,

de már 1980 óta számos száraz időszak sújtotta a népességnövekedés, az iparosodás, a városok terjeszkedése és a klímaváltozás együttes hatása miatt. Jelenleg csak évi 1346 köbméter/fő vízkészlettel rendelkezik, ennek ellenére a kormány nem a vízigény biztosítására fókuszál, hanem gátépítéssel igyekszik a vízkészletet bővíteni egy isztambuli vízgazdálkodási szakértő szerint.
„Már évtizedek óta vannak figyelmeztető jelek, de eddig nem sok mindent tettek a veszély elkerülése érdekében” – mondta Dr. Akgün İlhan.

Mivel 2020 második felében nagyon kevés csapadék esett az országban, a legnagyobb városokban már kongatják a vészharangot a szárazság miatt.
Ankara polgármestere korábban azt mondta, hogy a fővárosnak már csak 110 napra elegendő vízkészlete van a gátaknál és a tározókban. Isztambulban még rosszabb a helyzet, ahol már kritikus szintre apadt a tartalék, ami csak alig másfél hónapra elég.

De İzmir és Bursa is komoly vízhiánnyal küzd: előbbi városban 36, utóbbiban pedig csak 24 százaléknyi víz van a duzzasztógátakon. Izmirben a hatóságok most új fúrólyukak kiásásával, a szennyvíz újrahasznosításával és az elöregedett csövek megjavításával igyekeznek minimalizálni a vízveszteséget.

Törökországnak azonban most minél hamarabb minél több esőzésre lenne égető szüksége, hogy a következő időszakban ne víztartályokból kelljen adagolni a vizet a városok lakosságának. De az országnak is tennie kell azért, hogy minél több víztartaléka legyen, különösen az ilyen ínséges időszakokban.
„Törökországnak megvannak a gazdasági és technológiai eszközök a vízellátási rendszer hibáinak kiküszöbölésére, csak a politikai akarat hiányzik ahhoz, hogy ez meg is valósulhasson” – véli Dr. İlhan.

Forrás: www.szeretlekmagyarorszag.hu