Már dollárban könyvelnek a törökországi multik

Kép forrása: www.pikrepo.com

Az öreg kontinens jó néhány országa néz szembe inflációval, de a török adat még így is kiugró, 2017 eleje óta két számjegyű volt a pénzromlás mértéke. Emiatt Törökországban a külföldi vállalatok dollárban könyvelnek.

A kiemelkedően nagy mértékű török hiperinfláció miatt az ott tevékenykedő külföldi cégek dollárban könyvelnek – derül ki a Bloomberg összeállításából.

A világ legnagyobb bankjaitól kezdve a Vodafone-on át a holland kávékereskedő cégekig jó néhány vállalat alkalmazza az úgynevezett hiperinflációs elszámolást, amely figyelembe veszi a helyi valuta, a török líra leértékelődésének hatásait is.

Az amerikai székhelyű Citigroup közölte, hogy törökországi könyvelésében áttért a dollárra, miután az ottani gazdaságot hiperinflációsnak minősítette.

Az ING közölte, hogy megkezdte az úgynevezett IAS 29 szabály alkalmazását törökországi üzleti tevékenységére, miután a Banco Bilbao Vizcaya Argentaria korábban hasonló bejelentést tett. A KPMG tanácsadó cég szerint a szabályra való áttérés azokra a gazdaságokra vonatkozik, ahol a pénzromlás mértéke három év alatt megközelíti vagy meghaladja a száz százalékot.

Törökországban egy januári kormányrendelet értelmében a hiperinflációs elszámolás nem vonatkozik a vállalatok helyi valutában való pénzügyi beszámolójára. Az Aeroports de Paris többségi tulajdonában lévő TAV Havalimanlari az év elején bejelentette, hogy 2022-re elfogadta ezt a megközelítést.

Folytatás

Forrás: www.vg.hu