Mantı, a török tortellini -Tédé blogja

103-1Ami igaz az az igaz, nem csak török. És nem is tortellini. Mindenesetre a tortellinihez áll a legközelebb kinézetre és az egyik kedvencem a török specialitások közül. Ahogy másoktól hallottam, ezzel nem vagyok egyedül, a magyar száj számára kifejezetten ízletes étel.

A Közép-Ázsiából származó fogás a török konyhától elkezdve sok más keleti nép asztalán is megtalálható, számtalan változatban és néven fut. Ami egységes bennük az az, hogy a kisebb-nagyobb tésztakockákat fűszerezett darált hússal töltik meg, vízben kifőzik vagy gőzölik, és különböző szószokkal tálalják. Itt, Törökországban, a legnépszerűbb a fokhagymás joghurttal nyakon öntött mantı, amelynek a tetejére vajmártást locsolnak és ízlés szerint szárított mentával és egyéb fűszerekkel (pl. sumak) hintik meg.

Híres a Kayseri mantı, amely egy Közép-Anatóliai városról kapta a nevét és amelyet rendkívül parányira hajtanak, majd paradicsomos szósszal kínálják. Azt mondják, hogy az igazi Kayseri mantıból akár 40 db is ráfér egy evőkanálra! Kedvelt még a sinopi mantı (Sinop városa után), amelyet dióval készítenek, de nekem leginkább a hagyományos, fokhagymás-joghurtos változat jön be.

Részletek>>>

2012-06-01