Magyarország meghódítása is bekerült a török állami nagybank égre törő terveibe

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Török tőkét hoz Magyarországra a türk népek barátsága. Az Erdogan elnök körei által irányított VakifBank budapesti képviselet-alapításának hátterében a turáni gondolat sejlik fel, amelyet korábban a Jobbik támogatott, manapság pedig a magyar állam dédelget.

Mintha csak az egykori Oszmán Birodalmat rajzolná ki a térképen, a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség (TIKA) irodáinak hálózata is éppen Magyarországig ér el Európában. A török kormányzati intézményt azzal a céllal hozták létre, hogy szorosabbá váljon az együttműködés azokkal az országokkal, amelyek történelmileg és kulturálisan erősen kötődnek Törökországhoz.

A TIKA pár évvel ezelőtt még az egyik legjelentősebb támogatója volt a Magyar–Turán Közhasznú Alapítványnak, amelynek akkori törökországi képviselője, Tuncbilek Erdinc most a második legnagyobb török pénzintézet, a VakifBank frissen nyílt magyarországi fióktelepének ügyvezetője lett. Gyümölcsözőnek bizonyult tehát az a közvetítő szerep, amelyet a részben Magyarországon élő, de Isztambulban magyar nyelvű idegenvezetőként is tevékenykedő fiatalember betöltött.

Forrás: hvg.hu