Líbia és Szíria ügye szerepel Putyin és Erdogan tárgyalásainak fókuszában

Kép forrása: commons.wikimedia.org.

Moszkva és Ankara sikeres együttműködést folytat több nemzetközi kérdésben, beleértve Líbia és Szíria ügyét – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor szerdán Szocsiban fogadta török hivatali partnerét, Recep Tayyip Erdogant.

„Nemzetközi ügyekben nagyon sikeres az együttműködésünk. Szíriára gondolok és a Líbia ügyében kialakított kontaktusokra és álláspont-egyeztetésre. Aktívan működik az orosz-török tűzszünet-megfigyelési központ Azerbajdzsán és Örményország határán” – nyilatkozott Putyin a tárgyalások kamerák előtt megtartott kezdeti szakaszában, idézi az MTI.

Ezekben a konfliktusokban egyébként Oroszország és Törökország egymással szemben álló feleket támogat.

Az orosz elnök azt mondta, hogy Moszkva és Ankara együttműködése szavatolja a stabilitást. Megfogalmazása szerint a kétoldalú tárgyalások „néha nehezek, de pozitívan zárulnak”, mert a felek megtanultak kompromisszumra jutni egymással.

Putyin méltatta, hogy a kétoldalú kereskedelem az év első kilenc hónapjában több mint 55 százalékkal nőtt az előző évhez képest, amikor 20 százalékos volt a csökkenést mértek.

Megjegyezte, hogy a teljes kapacitással üzemelő Török Áramlat gázvezetéknek köszönhetően Ankara „abszolút magabiztosnak és stabilnak” érzi magát a gázpiaci turbulenciák közepette.

Erdogan rámutatott, hogy Szíriában a béke az orosz-török kapcsolatoktól függ. Mint mondta, a kétoldalú kapcsolatok erősödése mindenkinek kedvez. A török államfő bejelentette, hogy a Roszatom által épített akkuyui atomerőmű első egységét jövőre helyezhetik üzembe.

A tárgyalásokat megelőzően Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta, hogy Moszkva nem szeretné, ha Ukrajna török fegyvereket vetne be a keleti szakadár területek ellen. Közölte, hogy

az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím nem szerepel a tárgyalások napirendjén, mert a félszigettel kapcsolatban „török féllel nincs mit megbeszélni”.

Erdogan az ENSZ-közgyűlés általános vitájában megismételte, hogy Ankara nem ismeri el a Krím orosz elcsatolását, Moszkva viszont megerősítette, hogy a kérdést lezártnak tekinti. Az orosz sajtóban olyan vélemények is megjelentek, hogy a török álláspont akár ki nem mondott történelmi területi igényt jelenthet az Oszmán Birodalom által a 18. században elveszített félszigetre.

A török elnök egyébként augusztusban szóba hozta, hogy újabb orosz Sz-400-as légvédelmi rendszereket kíván vásárolni.

Peszkov közölte, hogy kétoldalú dokumentumok aláírása ezúttal nem várható. Felhívta a figyelmet arra, hogy Putyin szerdán gyakorlatilag befejezte a környezetében észlelt új koronavírusos fertőzések miatt önként vállalt karantént.

Forrás: karpatinfo.net