Lantos Ágota: Kemal Sunal – a török vígjátékok koronázatlan királya

kemal-sunalKemal Sunal a klasszikus török vígjátékok ikonikus alakja volt, szinte nincs olyan török, aki ne ismerné a nevét. A színész 1944-ben született Isztambulban, szűkös anyagi körülmények között, de boldogan nőtt fel Malatya városában. Már középiskolás korában érdeklődött a színészet iránt. 

Színészi pályája az 1970-es években indult, először csak színházi darabokban tűnt fel, majd útja a filmes világ felé vezetett. Tehetségére hamar, már a színházi évei alatt felfigyeltek, szavak nélkül is könnyedén meg tudta nevettetni a közönséget. Ennek ellenére színházi színészként is nehéz anyagi körülmények között élt, csakúgy, mint gyermekkorában. Ám az első filmes szerepe meghozta számára az áttörést. Ertem Eğilmez rendező később úgy emlékezett vissza, hogy már a forgatás kezdetén egyértelművé vált számára, hogy Sunalnak a mozivásznon van a helye. 1977-ben elnyerte az Antalyai Filmfesztivál legjobb férfi színészének járó díjat.

Sunalt legtöbben a Hababam Sınıfı (Gyalázatos osztály) című 1975-ös vígjátékból ismerik. A film egy lusta, minden csínyt elkövető fiúosztály mindennapjairól szól.

A fiúk mindent megtesznek, hogy kijátsszák és rászedjék tanáraikat.  Aki megnézi, annak garantált a nevetés. A színész Inek Şaban karakterét alakítja, aki egy esetlen, kissé bugyuta, mégis jószívű diák. A film akkora sikert hozott, hogy az eredeti szereplőgárdával több részt is leforgattak. Inek Şaban karaktere annyira kedveltté vált, hogy több filmben is visszaköszönt. Az emberek hamar megszerették a Kemal Sunal szereplésével készült vígjátékokat, és Törökország egyik legkedveltebb színészévé vált. Élete során összesen 82 filmet forgatott, emellett néhány sorozatban is szerepet vállalt. A hetvenes évektől szinte megállás nélkül vetítették a filmjeit.

A színész 1975-ben kötött házasságot Gül Sunallal,a házasságukból egy fiuk és egy lányuk született. Fiatal évei alatt az 1980-as katonai puccs miatt kényszerült félbeszakítani egyetemi tanulmányait, amelyet már ünnepelt színészként, 1995-ben fejezett be. Diplomamunkája, amelyet a saját filmes tapasztalatai alapján írt, később könyv formában is elérhetővé vált a szakma és a rajongók számára.

https://www.youtube.com/watch?v=VKc0VwZdhE8

Kemal Sunal 2000. július 3-án, 55 éves korában hunyt el. Köztudott volt, hogy a színész rettegett a repüléstől, ezért ha tehette, inkább csak autóval közlekedett. A végzetes nyáron Trabzonban forgatott filmet, ám az Isztambul-Trabzon közötti óriási távolság miatt mégis repülőgépre kellett szállnia. Az úton szívrohamot kapott, a reptérre kiérkező mentőszolgálat már nem tudta megmenteni az életét. Halálának híre megrázta egész Törökországot. Nem csak egy remek színészt veszített el az ország, hanem egy remek embert is.

Sunal filmjeit a mai napig vetítik, időtálló humora miatt még mindig nagy rajongótábora van. Bár a Hababam Sınıfı filmeket „A gyalázatos osztály” címen Magyarországon is vetíttették annak idején, ma nagy kihívást jelent magyarul rábukkanni. Az interneten angol feliratos Kemal Sunal filmeket találni sokkal könnyebb. Mivel a humorának nagy részét az arckifejezései, testbeszéde és mimikája adja, ezért törökül is bátran rákereshetünk.

Lantos Ágota – Türkinfo