2025. augusztus 7.
Türkinfo Blog Oldal 401

Félmillió dollárra perelik Salt Bae New York-i éttermét az egykori alkalmazottak, akik hátrányt szenvedtek, mert nem törökök

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Paprikás lehet a hangulat az internetes mémből lett török sztárséf amerikai steakhouse-ában.
A híres török séf, Nusr-et Gökçe – ismertebb nevén Salt Bae – tulajdonában lévő manhattani steakhouse két volt alkalmazottja egyenként 500 ezer dolláros (több mint 163 millió forintos) pert indított, azt állítva, hogy a török dolgozókkal jobban bántak az étteremben, mint velük, spanyolajkúakkal – írja a New York Post.

Angelo Maher pincér és Elizabeth Cruz pultos azt állítja, hogy a New York-i Nusr-et Steakhouse-ban dolgozva diszkriminálták őket amiatt, hogy nem török származásúak – derül ki a séf cége ellen a múlt héten a manhattani legfelsőbb bíróságon benyújtott keresetekből.

Maher – egy perui, aki 2017-ben kezdett ott dolgozni – azt állítja, hogy rendszeresen az étterem kevésbé forgalmas részlegeibe helyezték, míg a török származású alkalmazottakat mindig a jó helyekre osztották be. Ráadásul a pincér szerint a vezetőség még akkor is védte a török származású alkalmazottakat, ha rossz teljesítményt nyújtottak vagy helytelenül viselkedtek.

Maher azt is állítja a keresetében, hogy őt – és a többi nem török származású dolgozót – arról sem tájékoztatták, mi alapján osztották szét a közös kasszába gyűlő borravalót az étteremben. Amikor szembesítette az egyik főnökét ezzel, akkor az étterem vezetője így reagált a panaszaira:

Hagyd abba ezt a borravaló dolgot, mert én mondom neked, ez az utolsó figyelmeztetésed, szóval csak maradj semleges

– áll a férfi keresetében, amiből az is kiderül, hogy állítólag kénytelen volt lemondani a borravalóról, amikor a sztárséf olyan híres barátait kellett kiszolgálni, mint a rapper French Montanát.

A bírósági dokumentumok szerint a pincért arra is megkérték, hogy ha a vendégek arról érdeklődnek, a felszolgált hús halal-e – azaz megfelel-e a muszlim étkezési szabályoknak –, akkor hazudja azt, hogy igen.

A diszkrimináció abban is megnyilvánult, hogy a török származású alkalmazottak fizetéséből nem vonták le azt, ha rossz rendelést vittek ki egy-egy asztalhoz, tőle, aki perui gyökerekkel rendelkezik, viszont levonták az ilyen hibák okozta kárt.

Maher 2019 szeptemberében jelezte az aggályait az étterem HR-eseinek, de a kereset szerint ezt követően ahelyett, hogy orvosolták volna az általa felvetett problémákat, inkább megbüntették. A panaszát követően ugyanis rendszeresen hazaküldték a munkaideje vége előtt, és direkt az étterem kevésbé pörgős részeire osztották be.

A keresetben leírtak alapján a fizikai erőszak is a megtorlás eszköztárába tartozott: két alkalommal is bántalmazták török munkatársai, és egyszer még az egyik főnöke is megpofozta.

Mahert végül 2020 márciusában, a koronavírus első hullámának beindulásával párhuzamos lezárások alkalmával a kollégái többségével együtt rúgták ki, de amikor az étterem újra kinyitott, őt már nem vették vissza.

A másik felperes, Cruz – akinek a családi háttere dominikai – a keresetében azt állítja, hogy 2019 áprilisában vették fel, és nem sokkal később már olyan átszexualizált elvárásokkal kellett szembenéznie, amelyek a török származású kolléganőit és a férfi munkatársait elkerülték.

Volt, hogy a pultos a szokásos egyenruhában érkezett meg dolgozni, de hazaküldték, mondván, öltözzön át „rövid szoknyába, magassarkú cipőbe” és olyan felsőbe, amiben jól látszik a dekoltázsa – állítja a beadvány.

A menedzsere pedig azt mondta neki:

A feleségem dominikai, tudom, milyenek vagytok ti, dominikai nők,

amivel azt sugallta, hogy Cruz szexuálisan promiszkuitásra hajlamos a származása miatt – vádolja az étterem vezetőjét a kereset.

Pár héttel később Cruz megkérdezte, hogy viselheti-e újra a szokásos egyenruhát, mert lealacsonyítónak érezte a helyzetet, és fizikailag is kényelmetlennek találta a tőle elvárt viseletet. Néhány nappal később ki is rúgták, állítja a beadvány.

Gökçe cégének ügyvédje nem válaszolt a Post megkeresésre, ahogy az étteremben hagyott üzenetükre sem érkezett válasz.

Gökçét más korábbi alkalmazottjai is megvádolták már hasonlókkal – eleveníti fel a Post –, például azzal, hogy a borravaló és a túlórapénz tekintetében átverte a neki dolgozó embereket, de ami anyagilag még súlyosabb, hogy egy 5 millió dolláros (több mint 1,6 milliárd forintos) szerzői jogsértési pert is indítottak ellene, mert állítólag egy megrendelésre készült alkotás képét anélkül használta fel marketinganyagokon világszerte, hogy külön kifizette volna a reklámcélú felhasználás költségeit.

Az első két ügyben egyezség született, míg a szerzői jogok megsértése miatt indított per még folyamatban van.

Forrás: 24.hu

Lehangolóan fest, de második újjászületésére készül a budapesti Rác fürdő

Készítette: Daniel Edwins from St. Paul, MN – Rácz Fürdő, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15591543

A Fővárosi Önkormányzat és a fürdőcége úgy tervezi, hogy egy év múlva – néhány milliárd forint ráköltése után – megnyithat a Gellérthegy lábánál a fürdő és a kapcsolódó szálloda. A 2010-re egyszer már felújított épület azóta üresen áll, pusztul – fotógalériánkban megmutatjuk, hogy néz ki most.

Messziről jól néz ki, közelebbről már látszanak az elhanyagoltság nyomai, belépve pedig még lehangolóbb látványt nyújt a Gellérthegy lábánál elterülő 3300 négyzetméteres termálfürdő és a hozzá kapcsolódó 2000 négyzetméteres hotel. Ami nem is csoda, hiszen a Rác fürdő és szálloda immár 11 éve áll üresen, ezalatt az addigra több mint 5 évnyi kemény munkával és példás igényességgel szinte 100 százalékos készültségben felújított fürdő és a hozzá épült 67 szobás luxusszálloda állapota erősen leromlott.

Az épületkomplexumban tartott sajtóbejáráson készített fotóinkon is jól látszik, hogy sok helyütt levált a festék, potyog a vakolat, a falakon jól látszanak a beázások és a penész nyomai. A főváros tervei szerint azonban egy év múlva valóban megnyithat a főleg tehetős turistákat váró, egyedi hangulatú ingatlanegyüttes: a talán a főváros egyesítésének 149. évfordulójára megvalósuló átadás azt jelentené, hogy 20 évvel azután ér révbe a hányatott sorsú beruházás, hogy azt először elhatározta a főváros.

A török kori fürdő felújítását még 2002-ben a Demszky Gábor vezette főváros kezdte el, viszont a beruházás tőkeigénye miatt egy magáncéget vontak be. Az önkormányzat fürdőcége, a BGYH Zrt. Egy vállalkozói csoporttal 25:75 százalékos arányban állt össze. A közös cég, a Rác Nosztalgia Kft. 2005-ben a Magyar Fejlesztési Banktól kapott nagy összegű hitelt a projektre, így 2005-ben végül megindult a munka. Öt évvel később, 2010-re szinte 100 százalékos készültségben volt a beruházás, ám az az önkormányzati választás után a Demszky–Tarlós-átállás áldozata lett.

Tény, hogy a vállalkozó csoport nem tudta teljesen befejezni az építkezést, de állításuk szerint az 95 százalékban készen volt. A fővárosi Fidesz-frakció előnytelen szerződéssel, a költségek elszállásával vádolta az akkori városvezetést, és 2009-ben hűtlen kezelés miatt feljelentést tett (a nyomozás azóta érdemi megállapítás nélkül lezárult). A szinte kész fürdő és szálloda nem nyílt meg, a magáncéget a főváros perre vitte. Ezzel a főváros a csőd felé sodorta a közös céget, benne a saját érdekeltségét, az időmúlás pedig növelte a befejezés költségeit, és csökkentette az ingatlanok értékét.

A csődeljárás nyomán végül elárverezték az ingatlanegyüttest, amit az önkormányzat megbízásából végül a korábbi kisebbségi tulajdonos, a főváros fürdőcége vásárolt vissza idén májusban. Bár az aukción sikerült az önkormányzati cég 7,4 milliárdos büdzséjénél olcsóbban, alig 5,1 milliárdért megszerezni az ingatlanokat, a fennmaradó összeg nem lesz elég a felújításra. A becslések szerint legalább 2,5 milliárd forintra lesz szükség a befejezéshez. A főváros úgy tervezi, hogy a fürdőt a BGYH üzemelteti majd, a szálloda üzemeltetéséhez pedig piaci szereplőt keresnek.

Forrás és galéria: hvg.hu

Egy feltörekvő társaság villámgyorsan lenyelte az amerikai joghurtpiac ötödét

Kép forrása: commons.wikimedia.org

A Chobani nevű társaság szerdán beadta a kérelmét, hogy bevezethesse a részvényeit a főleg technológiai és innovatív cégek papírjait listázó amerikai tőzsdére, a Nasdaqra. A vállalat éves nettó árbevétele 2020-ban elérte az 1,3 milliárd dollárt, de ami látványosabb és fontosabb, gyors ütemben megszerezte az amerikai joghurtpiac 20 százalékát.

Ahogy a Quartz írja, Hamdi Ulukaya török származású vezérigazgató azt mondja, az inspirációt gyerekkorából merítette, a kis családi vállalkozásból, amely magas minőségű joghurtot készített.

Ulukaya 2005-ben vásárolt fel egy kisebb amerikai tejipari céget, és 2007-ben indította el a Chobani terjeszkedését. Ma 2 ezer alkalmazottat foglalkoztat, és az Egyesült államokban 95 ezer üzletben forgalmazza a görög (típusú) joghurtját.

A cég gyorsan nyitott a zab alapú készítmények felé is, zab alapú tejszínt és zabitalt is készít (amelyeket Amerikában lehet zabtejnek és zabtejszínnek hívni, Magyarországon azonban utóbbi hivatalosan csak zabitalnak nevezhető).

A görög típusú joghurtok piacán a Chobani részesedése Amerikában már 44 százalékos, és a nagy piaci szereplők közül ezzel már többek között a francia gyökerű Danone-t is megelőzi. A gyors piaci terjeszkedés kulcsa Ulukaya szerint az, hogy a Chobani az ellátási lánc nagy részét házon belül tarja, áramvonalas startup szerkezetben működik, és ennek köszönhetően az új fejlesztésű termékeit a versenytársaknál gyorsabban tudja piacra vinni. A zab alapú termékek például az ötlet megszületése után 12 hónappal már a boltokban voltak.

Forrás: g7.hu

Korábbi cikkünk

A török és az olasz lány, akik Magyarországon mutatják meg, milyen az eredeti mediterrán brunch

Kép forrása: thegardenstudio.hu

A The Garden Studio hosszú ideig Tomcsányi Dóri elismert magyar divattervező márkájának otthonaként és dizájnerüzletként működött, tavaly ősszel azonban átalakultak, és egy kávézó/reggeliző/koktélozórésszel egészültek ki. Az egyedi koncepciót megálmodó, török származású Mervével és az olasz séffel, Sarával beszélgettünk.

Ahogy arról korábban Tóth Ági török gasztronagykövettel, azaz Nar Gourmet-val is beszéltünk, a török gasztronómia igencsak egyoldalúan jelenik meg hazánkban. Ez azonban változóban van, és tavaly ősszel egy izgalmas új színfolttal bővült Budapest nemzetközi gasztrokínálata. Tomcsányi Dóri divattervező üzlete, a dizájnra szakosodott The Garden Studio alakult át részben kávézóvá, reggelizőhellyé és koktélbárrá, ahol a török anyuka és nagymama által ihletett szendvicsek és köfték mellett a nemzetközi fronton edzett olasz szakács által behozott amerikai palacsintákat vagy épp török alkoholos italokat lehet kóstolni, hangulattól és napszaktól függően. Mindezt vegetáriánus és vegán kivitelben, ügyelve a fenntarthatóságra. Merve és Sara mesélt nekünk.

Több helyen is elmondtad korábban, hogy hosszú ideje szerettél volna már egy saját helyet. Miért volt ez az álmod?

Amikor Budapestre költöztem, a legnagyobb nehézséget a reggeli jelentette a számomra. Törökországban a reggeli egy ceremónia, nem csak egy kávé és croissant, hogy aztán rohanhass tovább.

Ez 2015-ben volt, és akkor még nem volt annyi brunch-hely, mint ma, ezért akartam valami sajátot, ahol reggelit szolgálhatok fel az embereknek és rakit, ami egy hagyományos török ital, talán a pálinkához tudnám hasonlítani, de mégis más.

Nagyon hiányzott nekem ez a fajta reggeli, és tudtam, hogy egy ideig itt fogok maradni. Eleinte csak egy álom volt a saját hely, csak reméltem, hogy egyszer megvalósul, de nem voltam benne biztos. Dórival már régóta barátok voltunk, és tudott erről a vágyamról, így amikor ő is szeretett volna a Gardenben egy kávézót, adta magát, hogy közösen hozzunk létre valamit.

Képzett szakács vagy, vagy magadtól tanultál meg főzni?

Nem tanultam, számomra a főzés hobbi, mindig is szerettem vendégül látni a barátaimat, talán azzal van ez összefüggésben, hogy török vagyok. A családomban nagyon jól főznek a nők, anyukám és nagymamám is remek szakács, és a főzés számunkra gyerekkorom óta olyan volt, mint egy ceremónia, az elejétől a végéig mindenki kivette a részét a feladatokból, aztán órákon át együtt eszünk. Nagy családom van, nagyszülők, nagynénik, nagybácsik, és rendszeresen összejövünk, ilyenkor csak maga az étkezés és beszélgetés legalább két óra. Előtte a főzés is egy közös tevékenység, és utána az asztalt is együtt szedjük le. Ez mindenki számára egy kellemes élmény.

Milyen élményre számíthatnak az emberek, ha ellátogatnak hozzátok?

Folytatás

Forrás: www.nosalty.hu

Erdal Şalikoğlu török népzenei műhelykurzusa

Kép forrása: facebook

Erdal Şalikoğlu isztambuli orvos, zenész, műfordító 1991 óta rendszeresen jár Magyarországra. Az Óbudai Népzenei Iskolába elsőként Kobzos Kiss Tamás meghívására érkezett, s „titokban” tanította az érdeklődőket a hosszúnyakú török lant, a bağlama játékára, az énekmondásra. Harminc évvel később a mai diákok és tanárok is ízelítőt kaphatnak ebből. Műhelykurzusán a török népzene fő hangszereiről, majd a bağlama játékmódjáról is szó lesz, s megtanulunk néhány könnyebb török és laz népdalt. Énekes, kobzos, citerás növendékeket és minden érdeklődőt szeretettel várunk, bármilyen hangolású hangszerrel. A kurzus nyelve: magyar.

November 27-én, szombaton 10-től 13 óráig.

Óbudai Népzenei Iskola

Forrás: facebook

Révbe ért a török hódító: Toprak Razgatlioglu a 2021-es Superbike-világbajnok

Kép forrása: commons.wikimedia.org.

Jonathan Rea elmúlt években mutatott dominanciája után idén elképesztően izgalmas szezont produkált a Superbike-világbajnokság, Toprak Razgatlioglu és a Yamaha ugyanis méltó kihívójává lépett elő a Kawasaki hatszoros vb-győztesének. A két klasszis többször is kőkemény csatát vívott egymással, a címvédő azonban több hibát követett el, mint ellenfele, így a török 30 pontos előnnyel érkezett meg az indonéz szezonzáróra. Szombaton az első miatt el kellett halasztani az első futamot, amelyet vasárnap rendeztek meg, s amelybe ismét belekavart néhány esőcsepp, a két vb-rivális Scott Reddinggel kiegészülve pedig fordulatos csatát vívott egymással.

Végül Rea győzött, Razgatlioglu azonban bejött másodiknak, ami a több győzelme révén azt jelentette, hogy az utolsó verseny eredményétől függetlenül (a Superpole-futamot törölték, a helyére került az első normál távú viadal) bebiztosította a világbajnoki címet! Razgatlioglu lett a WSBK első török világbajnoka, s Ben Spies 2009-es diadala óta az első yamahás győztes (nem akármilyen évet produkál egyébként a gyártó, hiszen a MotoGP-ben és a Supersportban is az ő motorosuk nyert Fabio Quartararo és Dominique Aegerter személyében).

Forrás: formula.hu

Ha Szalai eligazol, a Chelsea-ből érkezik az utódja: Töredékébe kerülhet, mint a magyar

Kép forrása: www.fanatik.com.tr

Török sajtóhírek szerint a Fenerbahce már felkészült arra az esetre, ha Szalai Attila távozik a télen: az isztambuliak a Chelsea-ből néztek ki egy védőt az állítólag épp a Chelsea-hez tartó védő helyére.

Mint ismeretes, a török Fenerbahce 23 éves védője, Szalai Attila a korábbi hírek szerint jó eséllyel a BL-címvédő Chelsea-nél folytatja pályafutását, de későbbi sajtóbeszámolók szerint még nem feltétlenül dőlt el a sorsa, hiszen számos európai topcsapat sorban állhat érte, akik a Galatasaray elleni vasárnapi rangadón is megnézik majd.

Egy nemrégiben megjelent cikk szerint a Fenernél készülnek már arra, ha nem tudják végül megtartani magyar alapemberüket, akit 23-24 millió euró körüli összegért adnának csak el – akár épp a Chelsea-nek.

HA EZ MEGTÖRTÉNIK, A TÖRÖK CSAPAT ÉPP A LONDONI KÉKEKTŐL HOZNÁ EL AZ UTÓDJÁT: A GAZETE VATAN ÚGY TUDJA, HOGY AZ ISZTAMBULIAK KISZEMELTJE A BL TAVASZI GYŐZTESÉNEK FRANCIA KOROSZTÁLYOS VÁLOGATOTT VÉDŐJE, A SZALAINÁL EGY ÉVVEL FIATALABB, AZAZ 22 ESZTENDŐS MALANG SARR.

A fiatal bekk az előző idényben, kölcsönben a Portóban szerepelt, ebben a szezonban viszont marad a Chelsea-nél, de inkább csak kiegészítőembernek számít. A Fenerbahçe valószínűleg képes is lehetne kivásárolni a franciát 2025-ig szóló szerződéséből, hiszen a becsült értéke “mindössze” 7,5 millió euró, azaz Szalai valószínűsíthető vételárának nagyjából egyharmadáért talán meg is lehetne szerezni.

Forrás: www.csakfoci.hu

16,474FansLike
639FollowersFollow