Lassan kezdem magam úgy érezni, mint aki (a nyelvtől eltekintve), szép csendben átment török gasztroblogba. Rengeteg kipróbálásra és kigondolásra váró recept motoszkál még a fejemben, alig bírom magam elrángatni a gondolatuktól. Majd szép lassan, hogy azért legyen valami változatosság. Naná, hogy padlizsános receptek is.
Török lencsés padlizsánragu (mualle)
Karfiolos muszaka (Karnabahar musakka)
Törökország ízei
Egészségvédő alapanyagok Bár tájegységenként más és más ételféleségek, főzési szokások terjedtek el, az egész térségre jellemző a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás. A növények közül örök favorit a török paradicsom (padlizsán), amelyet számtalan formában, többek között darált hússal, paradicsommal és hagymával töltve fogyasztanak.
Joghurtos sárgarépa
Paradicsomos piláf (domatesli pilav)
Tejberizs – törökösen (Fırında sütlaç)
Rizses csirke (Pirinçli piliç)
1 kb 1 kilós csirke feldarabolva 2 pohár rizs 2 evőkanál vaj 2 evőkanál fenyőmag 2 evőkanál kuş üzümü (szárított bodzabogyó, ha nincs, az apró szemű mazsola is megteszi) 1 finomra vágott vöröshagyma 1 kis evőkanál só 1 hámozott, apróra vágott paradicsom 1 kockára vágott csirkemáj 4 pohár húsleves (kockából)