2024. november 24.
Türkinfo Blog Oldal 1342

A középkori magyar állam és a török hódítás (1301-1526)

1301-ben kihalt az Árpád-ház. Az európai dinasztiák vetélkedéséből a nápolyi-francia Anjou-ház került ki győztesen, s szerezte meg a magyar koronát. A két Anjou-házi magyar király: I. Károly (Róbert) (1307-1342) és (Nagy) Lajos (1342-1382) uralkodása idején Magyarország ismét virágzásnak indult.

Etnikai és államterületi változások a Balkánon: Jeszenszky Géza

Egy rövid előadásban nem lehet bemutatni egy jelentős európai térségben ezer év alatt végbement etnikai és területi változásokat, de összegezni lehet ezek főbb jellegzetességeit, a jelenre és a jövőre gyakorolt hatásukat.

A hunok utóélete- Vásáry István

Az előzőekben megismerkedhettünk azzal a középkori szemlélettel, amely Szkítiát általános nomád őshazának tekintette, s minden nomád népet innen származtatott: így lettek, többek között, a magyarok is szkíták.

A türkök felemelkedése és első birodalma – Vásáry István

A 6. század közepén új nép alapított birodalmat a Zsuanzsuan Birodalom helyén Belső-Ázsiában, s a türkök hatalma – mert így hívták ezt a népet – minden eddigi nomád birodalmáét felülmúlta.

Egy birodalom tündöklése és bukása : Az Oszmán-dinasztia

A legenda szerint a világ egyik legtovább uralkodó császári háza, az Oszmán-dinasztia egészen a bibliai Noé unokájáig, Oghuzig tudja visszavezetni a családfáját.

Török konyha alapjai

A török konyha jellegzetes sokoldalúsága szemet gyönyörködtető látványával, formavilágával, az étkezések ünnepélyes atmoszférájával, egész életen át tartó gasztronómiai élményt jelent. A hagyományos ételek elkészítési módjának öröksége a modern nagyvárosi konyhák lüktetésével keveredve, tökéletes ízharmóniát alkotva, kiváló fűszerezés alkalmazásával egy sajátos kultúra kialakulásához vezetett. yemekler1

Menemen, a török lecsó

Menemen, a török lecsó Hozzávalók: # paradicsom # paprika # fokhagyma # olívaolaj # só # oregánó # (tojás) Elkészítés: A menemen titkai: az apróra vágott zöldségek és a lassú tűzön, sokáig tartó (saját levében) párolódás. menemen

Hanım göbeği (asszony köldöke)

Hozzávalók: Tésztához: 25 dkg liszt 5 dkg margarin 3 tojás 25 dkg víz Sziruphoz: 1 kg kristálycukor fél citrom leve annyi víz, hogy a cukrot elfedje étolaj darált dió vagy mandula tejszínhab Először a szirupot készítjük el. A cukrot mély fazékba tesszük és annyi vizet adunk hozzá, hogy elfedje. hanim+göbegi+tatlisi

Gözleme

Hozzávalók: # 60 dkg liszt # 1,5 dkg só # 5,5 g élesztőpor # pici cukor # 3 dl víz # 1,2 dl olaj # 6,5 dkg vaj Elkészítés: Egy nagyobb edénybe, kelesztő tálba beleszitáljuk a liszt négyötöd részét. gözleme

Kuruc szabadsághősök hamvainak hazahozatala 1906-ban – Dr. Gamauf András

Mottó: „Kergettem a labanc hordát, Sirattam a szívem sorsát, Mégsem fordult felém orcád, Rossz csillagú Magyarország.” Ady Endre: Bujdosó kuruc rigmusa

Kuruc szabadsághősök hamvainak hazahozatala 1906-ban

16,474FansLike
639FollowersFollow