Anatóliai rockcsapat a Grammy-díj 2020 jelöltek listáján

Nyilvánosságra hozták a legnagyobb zenei elismerésként adott Grammy-díj jelöltjeinek listáját. A 62. Grammy-gálára 2020. január 26-án kerül sor, a házigazda Alicia Keys lesz.

Minket jelenleg a világzenei kategória hozott leginkább lázba, hiszen az egyik jelölt egy török folk rock zenekar lett. Íme a 2020-as Grammy-jelöltek listája Világzenei album kategóriában:

GECE
Altın Gün

WHAT HEAT
Bokanté & Metropole Orkest Conducted By Jules Buckley

AFRICAN GIANT
Burna Boy

FANM D’AYITI
Nathalie Joachim With Spektral Quartet

CELIA
Angelique Kidjo

Az Altın Gün (Arany nap) nevű zenekar Hollandiában alakult, tagjai között 2 török  nemzetiségű zenész is szerepel: Merve Dasdemir (vokalista), Erdinc Yildiz Ecevit (saz és vokál) és a további zenészek Ben Rider (gitár), Daniel Smienk (dob), Jasper Verhulst (basszusgitár), Gino Groenveld (bongó).

Első albumuk On (Be) címmel, 2018. március 30-án jelent meg 8 dallal, a most jelölt albumuk címe Gece (Éjjel), és 2019. április 26-án adták ki 10 nótával.

Az együttes a legnépszerűbb ún. Turkish Psychedelia stílusú dalokat adja elő, melyet hallucinációs dalokként lehetne leírni. A 60-as és 70-es években születtek ezek a nóták jellemzően, és – a szóbeszéd szerint – LSD okozta hallucináció hatása alatt születtek. A stílus eredeti képviselői közül olyan neveket szoktak emlegetni, mint Ersen ve Dadaşlar, Erkin Koray, Barış Manço, Mustafa Özkenty.

Az Altin Gün együttes bárhol is lép fel, zenéjével és előadásmódjával meghódítja a közönséget. Óriási a népszerűsége nyugat-európai koncerteken. Felélesztett egy időszakot, mely most újra aranykorát éli.

És MÁR MOST SZÓLUNK, kedves olvasók. Önök is megnézhetik Budapesten a csapatot, mert 2020. február 9-n este 8 órakor az A38 hajón lépnek színpadra. Ne hagyják ki! Addigra már lehet, hogy egy Grammy-díjas együttessel találkozhatnak.

Most természeten zenéjük meghallgatására biztatjuk Önöket. Egyik legnépszerűbb daluk a Goca Dünya (Hatalmas világ), melynek eredetijét Orhan Gencebay énekelte 1966-ban.

És érdemes még egy videót megnézni, hogy élő koncerten is láthassuk a csapatot.

Erdem Éva – Tükinfo


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here