Mit jelent a Hamza vagy Fatima keze szimbólum?

A Hamza az egyik legszebb és legősibb szimbólum a világon. De vajon hányan tudják mit is jelent valójában?

Mi is az a Fatima keze?

A nazar gyöngyhöz hasonlóan a jobb kéz szimbólum – amit Fatima kezének is hívnak (vagy Hamza kezének) – egy amulett, ami az ártó és ördögi erők ellen véd és a mezopotámiai civilizáció óta használatos.

A Hamsa (ami szó szerint ötöt jelent), Khamsa-ként vagy Humes kézként, Fatima kezeként, Miriem kezeként is ismert, a Közel-Kelet és Észak-Afrika egyik népszerű szimbóluma, elsősorban a zsidó és az iszlám hitvilágban.

Az iszlám hitvilágban az öt ujj az iszlám öt alappillérét szimbolizálja.

Úgy hiszik:  hatalmat, áldást és szerencsét hoz. Gyakran együtt használják a nazar gyönggyel, így a két szimbólumból álló amulett megvéd az ártó szemektől is.

Fatima keze nazar gyönggyel

Felfele vagy lefele?

A kéz felfele vagy lefele is nézhet, mindkét módon használják. Viselőjének békét, bőséget, boldogságot hoz és véd a szemmel veréstől.

A Fatima keze nyaklánc

Majdnem minden anatóliai ékszernek van jelentése és története, a Fatima keze egy ezek közül. Ezüstből vagy aranyból készül, amin egy ezüst kéz lóg és szerencsét hoz viselőjének az anatóliai nők szerint.

Egy romantikus történet

Egy nap Fatima asszony (Mohamed próféta lánya) éppen helvát főzött a kertben, amikor hirtelen kinyílt az ajtó és belépett rajta a férje, Ali kalifa az új feleségével. Fatime nagyon elszomorodott és döbbenetében leejtette a fakanalat, majd a kezével folytatta a helva kevergetését.

Nagy szívfájdalmától nem érezte a forró helva okozta fájdalmat.  Ekkor férje odarohant hozzá és felkiáltott: „Mit csinálsz, Fatima?” – elkezdte érezni az égés okozta fájdalmat a kezén.

Ettől a naptól kezdve a Fatima keze szimbólum a türelmet, a bőséget, a hűséget szimbolizálja az iszlám világban. Lányok és asszonyok annak reményében viselik a nyakláncot, hogy a Fatima keze szimbólum által elnyerik ezeket a tulajdonságokat.

Fatima keze nyaklánc

A Fatima kezét leginkább nyakláncon használják, de megjelenik a házakon dekorációként, kulcstartón és más ékszereken, de egyre inkább találkozhatunk vele babakocsik amulettjeként is.

Fatima keze kopogtató. Megvéd a gonosztól és biztonságban tartja a ház népét.

Forrás: fethiyetimes.com

Fordította: Kiran Katalin – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here