Középkori török maradványok bukkantak elő a Tisza mélyéről

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Járókelők vették észre a vízből kiálló maradványokat a Tisza belvárosi szakaszán – írja a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hírportál.

Leginkább nyáron fordul elő, hogy túl alacsony a folyók vízállása. Most azonban ősszel is ezt tapasztalhatjuk, így a Tiszából újra előbukkantak a szolnoki török kori híd maradványai.

A nem mindennapi jelenségre a lap egyik olvasója hívta fel a figyelmet. Hogy meddig lesznek most ősszel láthatók a híres maradványok, egyelőre nem tudni. Bár az kétségtelen, hogy alacsony a vízállás, rekord- vagy rekordközeli szintre azonban a szakemberek szerint nem kell számítani.

– A hidrometeorológiai előrejelzések, valamint az őszi időszakot jellemző, alacsony mértékű vízkivételek alapján nem várható, hogy megdől az igazgatóságunk működési területén lévő vízmércéken az észlelések kezdete óta előfordult legkisebb vízállás – mondta a lap megkeresésére Laczi Zoltán, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság sajtóreferense.

A Tisza duzzasztás nélküli (Kisköre–Tiszaug) szakaszát a legkisebb vízállási szintekhez képest 60-140 centiméterrel magasabb vízállás jellemzi.

A Tisza jelenleg Szolnoknál mínusz 232 centiméter, Kisköre-alsónál pedig mínusz 268 centiméter. A Zagyva esetében is magasabb jelenleg a folyó mederteltsége a mindenkori legalacsonyabb értékhez viszonyítva.

Forrás: magyarnemzet.hu