Könyvkritika: Nermin Yıldırım – Az álmokat nem szabad elmesélni

Nermin Yıldırım Az álmokat nem szabad elmesélni című regénye Nagy Marietta fordításában, a Joshua Könyvek gondozásában jelent meg. A kortárs török írónő rangos nemzetközi díjak tulajdonosa, nyolc regényét és novelláit számos nyelvre lefordították. Idén az Irodalom Éjszakája programon első magyarul megjelent regénye képviselte Törökországot.

„Elhallgatjuk azt, amiről leginkább beszélnünk kellene. Talán csak álmunkban fedjük fel, amit rejtegetünk.” – olvassuk a hátsó borítón a műről, amely a ki nem mondott szavak, a feldolgozatlan veszteségek, konfliktusok lélekpusztító következményeiről szól. A regény szálait az elhallgatások, titkok és álmok logikája szervezi. Főhősei, a 37 éves, már évek óta Barcelonában élő sikeres képzőművész, Eyüp, és a vele harmonikus házasságban élő spanyol feleség, Pilar. Érthetetlen, hogy mindezek mellett a férfi miért szenved álmatlanságban, vagy ha mégis elalszik, miért gyötrik rémálmok. Orvosa tanácsára elkezdi feljegyezni és értelmezni álmait, melynek nyomán régi, zavaros családi emlékek törnek rá. A múlt nyomait követve szembesül azzal, hogy miért távolodott el közvetlen környezetétől már egészen fiatalon, miért jelent neki problémát a gyerekvállalás a jelenben, miért és mikor siklott félre családtagjai élete.  Szembe akar nézni a múlttal – váratlanul hazatér Isztambulba.

Az író nagyregényében mesterien váltja a nézőpontokat, és hatalmas empátiával mutatja be szereplőit. Egy-egy fejezet a szereplők szemszögéből a jelenben játszódik, illetve emlékeket idéz, majd ezeket Eyüp egy-egy álom leírása követi, amiket próbál megfejteni. Felesége megijed, megdöbben, amikor nyom nélkül eltűnik spanyolországi otthonából, a rendőrség segítségével annyit sikerül kiderítenie, hogy felszállt egy Isztambulba induló repülőgépre. Első gondolata az, hogy valószínűleg felkeresi a családját, akikkel Spanyolországba költözve szinte minden kapcsolatot megszakított. Utánamegy és kezdetét veszi egy izgalmas nyomozás, amelyben az álomnapló lesz az események kulcsa. A regény egyik szála az álomnapló, amit a feleség otthon megtalál, és már a repülőn elkezdi olvasni. Isztambulban találkozik a családdal, náluk lakik és miközben rajta keresztül a családtagokat megismerjük, olvassuk az álomnaplót is – ezeket a fejezeteket a könyvben egy bagollyal jelölik. A család bemutatása és a naplóban leírt események váltakozva jelennek meg; és a regény végére összeáll a történet: egy kisgyerekkori traumára derül fény, ami Eyüp felnőtt életére is kihat. Ő akkor elmesélte anyukájának, amit látott, de a mama azt mondta neki, csak álmodta, és az álmokat nem szabad elmesélni… A történteket ezután mélyen a tudatalattijába ásta.

NerminYıldırım: Az álmokat nem szabad elmesélni
Fordította: Nagy Marietta
Joshua Könyvek, 357 oldal, 4300 Ft

Forrás: Könyvhét online

További részletek