Kiszivárgott: Switchblade-drónokat ad Amerika Ukrajnának

Kép forrása: htka.hu

Az ukrán haderő elsősorban eddig török Bayraktar TB2-es drónokat használt az orosz haderő ellen.

Oroszbarát elemzők, oldalak szerint az orosz haderő valójában már megsemmisítette az összes ukrán Bayraktart, viszont Törökország titokban folyamatosan tölti fel az ukrán készleteket új eszközökkel.

Az Egyesült Államok 100 Switchblade kamikaze-drónt küld Ukrajnába, hogy az ukrán haderő védekezési műveleteit segítsék az orosz haderővel szemben – írja a Bloomberg bennfentes forrásokra hivatkozva.

A Switchblade drónokat a 2010-es évek eleje óta használja az Egyesült Államok, lényegében egy olyan fegyverrendszerről van szó, melyet hordozható indítóból lehet kilőni, majd célba vezérlés után felrobbantja magát, megsemmisítve a célpontot. Egy drón körülbelül 6000 dollárba kerül. A Switchblade drón az AeroVironment Inc. terméke.

Az Egyesült Államok a Switchblade drónokat egy nagyobb segélycsomag részeként küldi Ukrajnába, egyebek mellett küldenek még 100 gránátvetőt, 5000 gépkarabélyt, 100 pisztolt, 400 géppuskát / golyószórót, 2000 Javelin páncéltörőt, 1000 könnyű tankelhárítót és 6000 AT-4-es vállról indítható hátrasiklás nélküli löveget is.

Forrás: www.portfolio.hu