Kis diákból erős jogász: 12 év után nyert az igazság

Mustafa Gümüş 1988-ban született Balıkesir megye Dursunbey településén. Édesapja a helyi imám volt, de fizetése nem volt elegendő az egész család eltartására. Így a fiatalember, aki akkor 19 éves volt, segíteni akart. Szezonális munkát vállalt egy konzervgyárban. Feladata a futószalagon érkező paradicsomok tisztítása volt. A szalagot mozgató lánc egyszer bekapta a lábát és letépte lábujját, emiatt számtalan operáción kellett átesnie.

Annak ellenére, hogy a vizsgálat megállapította, hogy nem kapott semmiféle munkavédelmi oktatást, a gyár nem ismerte el hibáját, és nem fizetett kártérítést.

A következő évben a fiatalember megkezdte egyetemi tanulmányit Bursában a közgazdasági karon. Egyetemistánként részt vett az Ankara Egyetem által rendezett Fiatal Szociálpolitikusok Kongresszusán, ahol saját példáját is elemezve előadást tartott a törökországi munkahelyi balesetekről.

Később diplomamunkája témája is a munkahelyi baleset volt. Közvetlen lakóhelyének környezetében 17-en életüket vesztették egy bányaszerencsétlenségben 2006. június 1-jén. Ugyanebben a bányában 2010. február 22-én újabb 13 bányász hunyt el. Ezt a két esetet dolgozta fel végzősként dolgozatában.

Sorra járta az illetékeseket az engedélyért, hogy lejusson a bányákba. Majd bekopogtatott az elhunytak családjaihoz is – köztük gyermekkori barátaihoz –, hogy minden információt megkapjon dolgozatához.

Immár diplomásként Bursa megye Osmangazi kerületében lett szociális munkás. Munkája során számtalan rászoruló családdal találkozott. Közben újabb egyetemre készült, és 2016-ban felvették az isztambuli Sabahattin Zaim Egyetem jogi karára.

Joghallgató lett, így saját ügyében önmaga nyújthatott be keresetet. A cég ellen, amely miatt két ujját nem tudja használni, pert indított. A szakértő megállapította az egykori munkaadó 80%-os felelősségét. Az újrafolytatott vizsgálatokról készült jelentések szerint a szalag láncát nem takarta védőfedél, és csak a baleset után intézkedtek erről. Szintén csak a balesetet követően helyeztek el figyelmeztető táblákat és a veszélyes területet kijelölő csíkokat. 12 év után nyert az igazság, az ügyvédjelölt most várja a végleges bírósági döntést.

„10 évig önkéntesként segítettem a falusiaknak és a munkásoknak abban, hogy ügyeik miatt találkozzanak ügyvédekkel, és eljussanak a munkavédelmi hivatalokhoz. Helyettük fogalmaztam meg beadványaikat. Magamat és energiámat ezeknek az eseteknek szenteltem. Nincsenek politikai céljaim. Ami egy emberrel megtörténik, az erősítheti is őt. Hasznos akarok lenni az országom számára.” – nyilatkozta Mustafa Gümüş, akit nyugodtan nevezhetünk az igazság harcosának.

Forrás: hurriyet.com.tr

Erdem Éva – Türkinfo