Ki lesz a ’legihletettebb’ rendező 2015-ben?

ifistanbulKilenc film versenyez a várva várt !f İstanbul Független Filmfesztivál nemzetközi játékfilm versenyén, amelyet !f Inspired címmel rendeznek meg. A fesztivál célja, hogy lehetőséget adjon az új, független filmes tehetségeknek a bemutatkozásra.

Törökország Nesimi Yetik debütáló filmjével versenyez majd. A Toz Ruhu (A por lelke) egy takarító története, aki arabeszk zenészi álmokat dédelget.

A nevezett filmek között olyanok is vannak, amelyek már megmérettettek híres nemzetközi filmfesztiválokon. Az izraeli Nadav Lapid filmdrámáját, a The kindergarten teacher-t a 2014-es Cannes-i Filmfesztiválon mutatták be Az ukrán Miroszlav Szlabospickij ’The tribe’ című filmje megnyerte az Európai Filmakadémia egyik legjelentősebb díját; a kényszerű migrációról szóló In the Crosswind című észt filmdráma pedig a 2014-es Torontói Filmfesztiválon debütált.

Bemutatkozik a közönségnek Jánisz Veszlemesz görög rendező vámpír fantáziája, a Norwey és Batin Ghobadi iraki kurd filmes Mardan című drámája, amellyel Irak nevezett a legjobb idegen nyelvű film kategóriában az Oscar-díjért folyó versenyre

A fesztivált Isztambulban rendezik meg – immár a nyolcadik alkalommal – február 12-e és 22-e között, február 26-a és március 1-je között Ankarában és Izmirben is bemutatják majd a filmeket.

Forrás: Today’s Zaman

2015-01-26
Fordította: Kertész Erika


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here