Kelet-anatóliai régió – Kars

A város két részre oszlik, van egy régi és egy újabb része, melyek a Kars-folyó két partján vannak, így a két városrészt a szeldzsuk törökök által épített hídon lehet megközelíteni.

Kars Törökország északkeleti részén található a Kars-folyó mellett 5740 méterrel a tengerszint felett, az örmény határ mellett.

A 9. és 10. században az önálló örmény fejedelemség székhelye volt, majd a 11. században elfoglalták a szeldzsukok. A 13. században, pontosabban 1387-ben a Timur vezette mongolok foglalták el. 1514-ben lett az Oszmán Birodalom része. Az irániak 1731-es ostromát követően 1807-ben szembeszállt az oroszokkal, de végül 1877-78-ban Oroszországhoz csatolták. 1918 óta ismét Törökország része.

Kars az állattenyésztés szempontjából fontos szerepet tölt be, a karsi sajtok is világszerte ismertek. Ezen kívül gyapjút, nemezt és szőnyeget készítenek itt.

Fontos katonai bázis. Jó az összeköttetése a fontosabb török városokkal.

Történelmi épületei közül a legjelentősebb a Kümbet dzsámi, ami korábban örmény templom volt, de mecsetté alakítottak át. Láthatunk még az oszmán időből megmaradt fürdőt, egy régi várkastélyt is. Ez fontos katonai támaszpont lehetett a 16. század végén.

Kars és környéke az ókorban az Örmény Királyság része volt, ebből az időből több település is fennmaradt. Ezek közül a legjelentősebb Ani, mely Karstól keletre helyezkedik el az örmény határ közelében. Ani a 10. században a Bagratid dinasztia fővárosa volt.

Forrás: Wikipédia

Kollár Kata – Türkinfo