Kelet-anatóliai régió – Erzurum

Erzurum Törökország keleti részén fekszik, a téli sportok szerelmeseinek paradicsoma.

Erzurum számos ősi civilizációnak adott otthont az évszázadok folyamán, és fontos város volt a Selyemút mentén. Erzurum Kelet-Törökország gyöngyszeme, a Török Köztársaság történelmében is fontos város volt, mert itt hozták meg a török függetlenségi háború legfontosabb döntéseit.

A város legkedveltebb helye Palandöken, ahol sok sportlétesítmény található. 2011-ben itt rendezték az egyetemisták olimpiáját, amelyen sok külföldi sportoló is részt vett. A környéken lévő vízesések és tavak élővilága télen is felkelti a látogatók figyelmét. Törökország leghosszabb sípályájával is Palandöken büszkélkedhet. A 3000 méter magas hegy csúcsa a Büyük Ejder (nagy sárkány) nevet viseli.

A síelésen kívül egyéb sportokat is űzhetünk itt, hiszen minden évszakban szívesen látják a vendégeket, például raftingolni. A legjobb raftingos hely a Çoruh-folyó. Érdemes még megemlíteni a Tortum-tavat és a Tortum-vízesést is. Ez utóbbi Törökország egyik legszebb vízesése, 50 méter magas.

Erzurumot a mecsetek és a medreszék (vallási iskola) városának is nevezik. A mecseteket a szeleukidák, a Mongol Birodalom és az oszmánok idején építették. A legjelentősebb az erzurumi Nagymecset. A látnivalók közül érdemes felkeresni Erzurum várát, a Yakutiye medreszét és a Rüsztem pasa karavánszerájt is. Az óratorony a város legmagasabb pontján áll. Ez a legrégibb szeldzsuk minaret.

A történelmi Erzurum egyike azoknak a különleges helyeknek, amely szemtanúja volt a fontosabb történelmi eseményeknek. Az erzurumi bástyák 1877-1878-ban fontos szerepet játszottak, az oszmán–orosz háborúban az ellenségtől védték a várost.

A régészet kedvelőknek feltétlenül el kell látogatniuk Alaçahöyükbe.

Erzurum konyhája különleges anatóliai ételekben bővelkedik. A régióban nagyon híres a tulum peyniri (hordókban érlelt sajt) és a juhsajt, melyet reggelinél és majdnem minden étkezésnél fogyasztanak. A yayla çorbası (rizses joghurtleves), a herle çorbası (rántott leves), a kesme çorbası (metélttészta leves) és a paça çorbası (csülökleves) pedig a környező falvak különleges ételei.  A Caǧ kebab (hagymával, bazsalikommal fűszerezett bárányhús nyárson) a város szimbóluma. A kuymak (sajtos kukoricakása), a túróval töltött sült bárányfül is az érdekességek közé tartozik. A desszertek közül a kadayıf (tésztakülönlegesség) és a burma (burma tekercs – a baklava egyik fajtája) a legismertebb.

Forrás: Wikipédia

Kollár Kata – Türkinfo