Kelet-anatóliai régió – Ağrı

Ağrı a török neve az Ararát-hegynek is, ahol Törökország legmagasabb hegycsúcsa is található. Egyes elméletek szerint ez az a hely, ahol Noé bárkája megfeneklett az özönvíz idején.

Ağrı Törökország keleti részén, az iráni határ mellett található. A várost 1946 óta hívják így, előtte Karaköse és Karakilise néven ismerték.

A középkorban, amikor a körzet adminisztratív központja Alashkertben volt, Ağrı is fontos város volt. A „fekete templom” (kara kilise), melyről a város korábbi nevét kapta, középkori örmény templom volt, mely itt állt a városban.

Ağrı egy 1650 méter magas fennsíkon fekszik, mely fontos stratégiai pont kelet és nyugat között. A területet sokszor és sokan elfoglalták és felügyeletük alá vonták, köztük az asszírok, a görögök, a rómaiak, az arabok, a mongolok, a perzsák és az oszmánok is.

Ağrı környékén főleg örmények élnek, számuk az 1915-ös örmény népirtás után még jobban megnőtt.

A régióban az állattenyésztés és a növénytermesztés a legjellemzőbb. A régiót leginkább az itteni hús-, tej- és bőráruról ismerik. Ezen kívül még cukorgyára és malmai is vannak, ahol lisztet őrölnek. Néhány gyár is található a régióban, ahol textilgyártással foglalkoznak.

Forrás: Wikipédia

Kollár Kata – Türkinfo