Kamatot emelt a török jegybank: csak nagyon óvatosan adják fel az erdogani kamatpolitikát

Turkiye Cumhuriyet merkez bankasi binasi,para,bankonot,2 mart 2012(zaman/Ali unal)

A török központi bank 250 bázisponttal 17,5%-ra emelte irányadó kamatlábát, ami Tayyip Erdogan elnök alacsony kamatpolitikájától való további eltávolodást jelent. A lépés azonban elmaradt a várakozásoktól, miközben az infláció erőteljes emelkedését jósolták az elemzők, tehát ez az eltávolodás kifejezetten óvatos.

A török központi bank 250 bázisponttal emelte irányadó kamatlábát, így az 17,5%-ra emelkedett. Ez az intézkedés Tayyip Erdogan elnök alacsony kamatpolitikájának megfordítását jelenti. Ez a szigorítás azonban a vártnál kisebb mértékű volt, különösen az infláció várható erőteljes emelkedését figyelembe véve.

Ez a döntés az új kormányzó, Hafize Gaye Erkan második ülésén született. Erkan alatt a jegybank új irányt vett, miután 2021-ben az egyhetes repókamatlábat 19%-ról 8,5%-ra csökkentették az egekbe szökő inflációs ráták közepette, és azóta az alacsony kamatok politikája volt az uralkodó. A bank a monetáris politikai bizottság ülése után bejelentette, hogy a monetáris politika további szigorítását tervezi a közelmúltbeli adóemelésekből eredő várható inflációs nyomás miatt.

A bank kijelentette, hogy „a monetáris szigorítást a szükséges mértékben, időben és fokozatosan tovább folytatják, amíg az inflációs kilátások jelentős javulása nem következik be”.

Ez a nyilatkozat annak ellenére született, hogy a szigorítás a vártnál alacsonyabb volt, és az előrejelzések szerint az infláció, amely júniusban 38,21%-ra csökkent, az év hátralévő részében növekedni fog. A közgazdászok szerint év végén elérhetik akár a 60%-ot is, figyelembe véve a líra folyamatos leértékelődését és a júliusban bevezetett különböző adóemeléseket.

Folytatás

Forrás: ww.portfolio.hu