Jelentős hasznokkal járt az együttműködés a Türk Tanács országaival

Kép forrása: hu.wikipedia.org

Jelentős hasznokkal járt Magyarország együttműködése a Türk Tanács országaival, ugyanis 2010 óta sikerült megduplázni a kereskedelmi forgalmat, illetve a felek sokat segítettek egymásnak a koronavírus-járvány jelentette kihívások leküzdésében is – közölte a tárca szerint Szijjártó Péter csütörtökön az üzbegisztáni Khívában.

A külgazdasági és külügyminiszter a Nemzetközi Török Kulturális Szervezet (TÜRKSOY) ülésén hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi forgalom volumene mára eléri az évi négymilliárd dollárt Magyarország és az érintett államok között, és a barátságos együttműködés más területeken is kézzelfogható előnyökkel járt.

Arról számolt be, hogy a kormány elkötelezett a népek közötti kapcsolatok további erősítése mellett, szerinte ehhez leginkább a fiatalok elérésén keresztül vezet az út. Ennek kapcsán aláhúzta, hogy Magyarország évente 850 ösztöndíjat biztosít a Türk Tanács országaiból érkező diákok számára, s a program iránti komoly érdeklődést jól jelzi, hogy idén mintegy 4900-an jelentkeztek.

A tárcavezető rámutatott, hogy jelenleg különösen nagy figyelem irányul a közép-ázsiai térségre az afganisztáni nemzetközi beavatkozás kudarcát követően, amelynek nyomán rendkívül aggasztóvá vált az ottani biztonsági helyzet, és joggal lehet tartani egy masszív illegális migrációs hullámtól.

Folytatás

Forrás: magyarhirlap.hu