Itthon még kóstolható a különleges török csemege, amit hazájában 2008-ban betiltottak

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Több órán át készül a legendás török étel, amit négyezer éve a kényszer szült, ma viszont valóságos kultusz övezi.

A török konyha fűszeres, ínyenc fogásai között is az egyik legkülönlegesebb a çiğ köfte. Ez a köftének, vagyis a török fasírtnak az egyik változata, amit a hagyomány szerint nyersen, előételként fogyasztanak. Érdekesség, hogy emiatt Törökországban 2008-ban betiltották az éttermi felszolgálását, miután a nyers hús tömeges fertőzést okozott. Azóta az utcai árusoknál és bódékban a bulguros-zöldséges vegán változat kapható – írja a BBC.

A çiğ köfte tükörfordításban nyers fasírtot jelent, hagyományosan darált marha és bárány keverékével, bulgurral, valamint zöldfűszerekkel készül. A legenda szerint az ételt először a kelet-törökországi Şanlıurfa városában készítették – kényszerből. A monda Nimród mezopotámiai király idejére nyúlik vissza: a királynak nem tetszett, hogy a városba látogató egyistenhívő Ábrahám nem hajolt meg a bálványok előtt, ezért máglyahalálra ítélte. A király minden fát kivágatott a környéken, így elfogyott a tűzifa. Egy vadász felesége a vacsorára szánt nyers szarvashúst sütés híján összekeverte bulgurral, növényekkel és fűszerekkel, majd nyersen tálalta.
A török étel, aminek a készítése a plafonon fejeződik be

Törökországban gyakran összegyűlnek egymásnál a szomszédok, hogy közösen teázzanak, beszélgessenek és élő zenére vacsorázzanak. A sıra gecesinek nevezett esemény egyik kihagyhatatlan fogása a çiğ köfte, melyet mindig nagy gonddal készít el a szakács. A nyers fasírtot akár több órán át kell folyamatosan dagasztani, mivel ez idő alatt válik tökéletesen egyneművé. (Elterjedt legenda, hogy létezik egy török szokás, miszerint a szakács dagasztás közben a plafonra dob egy darab nyers húst és ha az megtapad, azt jelenti, hogy elkészült.)

A çiğ köfte készítése során figyelni kell rá, hogy magas minőségű, friss, zsírtól és ínaktól mentes legyen a hús. A legszigorúbb receptek szerint csak házilag termesztett zöldségek és fűszernövények használhatók, mivel ezek teljesen más ízt kölcsönöznek a köftének, mint a bolti változatok.

Budapesten is megkóstolható néhány autentikus török étteremben a különleges előétel. A belvárosban található Türkizben a hagyományos, nyers húsos köftét szolgálják fel, a vegetáriánus változatát pedig a Váci úti Boğaziçi étteremben tálalják meze formájában, azaz étvágygerjesztő, apróbb falatként.

Forrás: vince.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here