Itt az újabb török futballbotrány, törölték a rijádi Szuperkupa-meccset

Még el sem csitultak a december 12-i török futballbotrány hullámai, amikor is az Ankaragücü tulajdonosa leütötte a Rizespor elleni bajnoki mérkőzés játékvezetőjét, máris itt az újabb balhé. Péntek este nem sikerült megrendezni a szaúdi fővárosba, Rijádba tervezett török Szuperkupa-mérkőzést a Feherbahce és a Galatasaray között, mert a két csapat játékosai Kemal Atatürk fotójával díszített pólóban akartak bemelegíteni. A szaúdi hatóságok ezt nem engedték, mire a két együttes nem volt hajlandó pályára lépni.

A török labdarúgó Szuperkupáért péntek este csapott volna össze a Fenerbahce és a Galatasaray, de nem ám valahol Törökországban, hanem Rijádban, Szaúd-Arábia fővárosában, a King Saud University stadionban. A két csapat már el is kezdte volna a bemelegítést, csakhogy a szaúdi hatóságok közbeléptek.

Az indok az volt, hogy a játékosok olyan bemelegítő mezben akartak kifutni a pályára, amelyen Musztafa Kemal Atatürk, Törökország első miniszterelnökének fotója díszelgett. Ezt a rendezők nem engedték, mire a törökök berágtak, és nem voltak hajlandók lejátszani a meccset, amelyet egyelőre meghatározatlan időre elnapoltak.

Tudni kell, hogy Törökország most ünnepli a szekuláris állam megalapításának centenáriumát, és a játékosok ezért akartak a modern Törökország atyja fotójával díszített pólókban melegíteni, ezt azonban a szigorúan az iszlám törvényei szerint működő királyságban nem vették jó néven. 

Részletek