Isztambul megpályázhatja a 2032-es nyári olimpia rendezését

Hasan Arat, a Török Olimpiai Bizottság alelnöke szerint itt a remek alkalom, hogy Isztambul jelezze, megrendezné a 2032-es nyári olimpiai és paralimpiai játékokat.

Arat volt a sikertelen 2020-as pályázat (ott az utolsó fordulóban nyert Tokió 60-36-ra) irányítója is, és most is amondó, hogy a játékok tökéletesen illenek a „a gyönyörű országhoz és annak fiatal népességéhez”.

„Hiszem, hogy Törökországnak nem szabad feladni az olimpia rendezésének ambícióját. Sőt, Isztambulnak meg kellene pályáznia a 2032-es rendezést” – jelentette ki határozottan Arat.

A sportvezető szerint az ország bizonyította rátermettségé a koronavírus-járvány elleni harcban, valamint megépült már az új repülőtér és egy gyorsvasút is, illetve a kormánynak határozott szándéka van számost további infrastrukturális beruházásra, melyek elengedhetetlenek egy sikeres pályázathoz.

A város sportlétesítmények terén is remekül áll, csak nagy stadionból van legalább kettő, a Vodafone Park és az Atatürk Stadion, előbbiben az Európai Szuperkupát rendezték meg 2019 augusztusában, utóbbiban pedig a Bajnokok Ligája döntőjét rendezhetik meg az UEFA 2020-ban.

A törököknek egyelőre két lehetséges riválissal kell számolniuk, igaz még sem az ausztráliai Queensland, sem az indonéz főváros, Jakarta nem jelezte hivatalosan rendezési szándékát.

Forrás: www.origo.hu